Hej Anna och Fredrik!

Nu är vattenmagasinen i norra Sverige välfyllda. Det talar för lågt elpris i vinter. Men bara 40 procent av kärnkraften är i drift och prognosen för när kärnkraftverken är uppe i full produktion är osäker. Förra vintern låg kärnkraftskapaciteten på 63 procent och när vinterkylan satte in kunde inte produktionen möta efterfrågan. Så visst finns det risk för en prischock i vinter igen om vintern blir kall och kärnkraften fortsätter att gå på halvfart.

Funderar ni på om ni ska binda elpriset eller inte kan ni tänka så här: Det är i förväg omöjligt att veta vilket avtal som blir billigast. Sikta in er på ett avtal som verkar vettigt och som ni kan leva med. Jag tycker att det finns goda skäl att överväga bundet elpris eller en kombination av bundet och rörligt elpris. Särskilt om ni har stor förbrukning eller inte vill råka ut för obehagliga överraskningar. Ta gärna en titt på Elrådgivningsbyråns prisstatistik som visar att det varit billigare att ha bundet ettårsavtal eller bundet treårsavtal jämfört med rörligt pris de senaste åren.

Vill ni följa elprisets utveckling kan ni prenumerera på Energimarknadsinspektionens veckobrev. Många elbolag gör egna prognoser som ni kan prenumerera på.

Vill ni veta mer om elpriset och olika elavtal rekommenderar jag Konsumenternas Elrådgivningsbyrå och jämförelsesajten Elpriskollen.


Bodil Hallin
Familjeekonom Ikano Bank.