Hej!

Om jag var du skulle jag först göra en grov sammanställning över ekonomin. Hur mycket pengar får du in varje månad? Hur stora räkningar har du varje månad? Vart går de pengar som blir över? Uppskatta de utgifter du inte vet. Du kan också använda Konsumentverkets skäliga utgifter för mat, kläder, hygien och annat. Gör en helhetsbedömning när sammanställningen är klar.

Angrip i första hand de utgifter du lägger mycket pengar på eller tycker är onödigt stora. Det är här det finns mest pengar att tjäna utan att du märker så mycket av det. Är du osäker på vart pengarna går kan du spara kvitton under en månad eller avsluta varje dag med att skriva upp dagens utgifter. Du är ju experten på din egen ekonomi och jag tror att du får många bra idéer om vilka kostnader du kan pressa bara genom att ta reda på vart dina pengar går. Många gånger räcker det gott att välja ut ett par – tre utgiftsposter och dra ned lite på dem.

Vill du ändå ha några tips från mig så kommer de här: Dina elkostnader kan du angripa från två håll. På Elpriskollen kan du jämföra priser och på Energimyndighetens energikalkyl får du tips om hur du kan minska förbrukningen. Har du flera banklån är det en bra idé att slå samman dessa. Konsumenternas Bankbyrå har en bra lånekalkyl där du kan jämföra olika alternativ. Har du bolån som du har betalat länge på kanske du kan slopa amorteringen. I Konsumentverkets broschyr Koll på pengarna finns fler spartips.

Du kan ju också fundera på om du har möjlighet att öka inkomsterna. Har du rätt till bostadstillägg? Kan du hyra ut ett rum? Eller kan och vill du ta några timmars extrajobb?


Bodil Hallin
Familjeekonom Ikano Bank.