Hej!

Nordpool är en handelsplats där elproducenter och elhandlare köper och säljer el. Priserna på Nordpool styr de priser som vi slutkonsumenter betalar. Men elhandlarnas inköpspriser kan variera, så som slutkund vet du inte exakt vilket inköpspris elhandlaren baserar sitt konsumentpris på. Dessutom är det helt upp till elhandelsföretaget hur stort vinstpåslag, hur stort elcertifaktspåslag och hur stora fasta avgifter de tar ut av dig som slutkund. En del elhandelsföretag redovisar sitt vinstpåslag öppet, andra gör det inte.

Jag har inte fått fram hur stort det genomsnittliga vinstpåslaget är och som konsument är ju egentligen slutpriset mer intressant. Eftersom slutpriserna varierar mycket lönar det sig att jämföra villkoren, till exempel på elpriskollen.se eller här på compricer.se.

Kundkraft är en mäklare som varje månad anordnar en auktion där elhandelsföretagen får lägga bud på vilket pris de kan erbjuda Kundkrafts medlemmar. Medlemmarna köper sedan elen direkt av elhandelsföretaget. Tanken är att medlemmarna, tack vare att de går samman, får ett lägre pris än om de handlar direkt. Om det verkligen är så vet jag inte. Kundkraft tjänar sina pengar genom att de får provision av elhandelsföretagen.

Konsumenternas elrådgivningsbyrå har mer information om elmarknaden, elpriser och elfakturor.

Bodil Hallin
Familjeekonom
Ikano Bank