Påsken närmar sig med stormsteg och är för de flesta en stor familjehögtid. Det är också då vi konsumerar som mest godis. Varje år fyller vi våra påskägg med över 6000 ton färgsprakande praliner i alla dess former. Gott visserligen, men en idé kan vara att byta ut lite godis mot en mer varaktig present som exempelvis ett fondsparande.

Det låter kanske lite tråkigt, men många mindre barn märker ingen skillnad och de lite äldre barnen kan faktisks se tjusningen i att få hjälp att komma igång med ett eget sparande. Det blir också ett sätt lära barnen att tidigt hantera pengar och förstå värdet av att spara.

Vi svenskar är generellt sett bra på att spara, så många som 80 procent anger att de har ett sparkapital varav 70 procent också säger att de sparar regelbundet. Vad svensken sparar till varierar men toppas av viljan att ha en buffert (59 procent). Endast 16 procent sparar till sina barn, visar en undersökning som vi på SPP gjort.

Att många sparar till just en buffert kanske inte är så förvånande, men vi sparar ändå ganska lite i internationella mått sett där synen på det egna ekonomiska ansvaret är betydligt större. Vi förlitar oss väldigt mycket på att staten ska ta hand om oss i alla lägen och glömmer att vi har ett eget ansvar att trygga vår framtid. Däremot är det lite förvånade att så få sparar till sina barn. Att ge sitt barn ett sparkapital för att trygga en bra start i livet är oerhört mycket värt, men inte en självklarhet.

Alla föräldrar har givetvis olika förutsättningar att spara till sina barn men en idé är att vid högtider som till exempel påsk ge sina barn en mer varaktig present än ett ägg fyllt med godis. Det gör ingenting att det är lite pengar då och då. Det viktigaste är att komma igång.

Fondsparande den mest populära sparformen
Fondsparande är den mest populära sparformen till just barn. Om du vill börja spara till ditt barn så tänk på att inte lägga alla ägg i samma korg, sprid riskerna och välj fonder som investerar i olika regioner och branscher. När det gäller sparande på mycket lång sikt är det vanligtvis aktiefonder med låga avgifter toppa listorna på bästa ­avkastning.

Det kan vara bra att fundera på när det är tänkt att ditt barn ska börja använda pengarna och att när det närmar sig den dagen successivt föra över pengarna till ett bankkonto eller en räntefond för at säkra värdet på sparkapitalet.

Hållbart sparande för en bra start i livet, på flera plan
Det är viktigt att även se sparandet ur ett hållbarhetsperspektiv. Att ge sina barn en trygg och bra värld att växa upp i bygger på de val vi gör idag. Där kan du med ditt sparkapital göra en enorm insats. Välj därför ett sparande som inte äventyrar en hållbar utveckling.

Jag är övertygad om att det är de hållbara företagen som kommer att vinna i längden. Det är där pengarna finns i framtiden.

Glad Påsk!

Katarina Wiberg
Pensionsexpert
SPP