Diskussionerna har gått varma i media kring pensionsåldern. Och när Statsministern gick ut med att vi kan behöva jobba till 75 år eller i alla fall få möjlighet till det, känner nog många att det blir svårt att stanna kvar så länge i yrkeslivet.

I det orangea kuvertet som nyligen har delats ut finns uppgifter hur länge vi behöver arbeta för att få samma nivå på pensionen som dagens pensionärer. De som är födda på tidigt 60-tal behöver jobba till drygt 67 år och de som är födda 1995 behöver kämpa på till de nästan fyller 69 år. Det här kan man tycka vad man vill om men beräkningar visar att vi lever allt längre och därför måste fler arbeta längre och betala pensionsavgift för att pengarna ska räcka till.

Att vi lever längre och är friskare är naturligtvis positiv. Samtidigt ställer vi också större krav på vad vi vill sysselsätta oss med efter pensioneringen. De flesta vill vara aktiva när de lämnar yrkeslivet bakom sig. Näst efter att umgås med barn och barnbarn vill vi helst resa och syssla mycket med vår hobby, enligt en undersökning Länsförsäkringar har gjort. Åren efter yrkeslivet kommer därför att kräva god ekonomi för att vi ska kunna förverkliga detta.

Det framgår i undersökningen att 60 procent av svenskarna vill sluta tidigare än 65 år. Men 7 procent kan tänka sig att arbeta ett år till om det ger högre pension. 15 procent kan tänka sig att arbeta två år till om det ger mer inkomst. Men hela 45 procent vill inte arbeta längre även om det ger mer i plånboken. Skillnaden är inte så stor mellan könen men fler yngre än äldre kan tänka sig att arbeta längre.

Men kan man inte jobba längre eller inte vill, behöver vi planera ekonomin för att kunna sluta tidigare. Cirka 27 procent av oss gör ingenting för att stärka ekonomin som pensionär. Men flitigast att planera är åldersgruppen 40-54 år.

Vi kan spara på olika sätt till vår pension. För de med högre löner är löneväxling ett mycket bra alternativ om arbetsgivaren erbjuder det. Det är vissa gränser som du i så fall ska uppmärksamma så att du inte förlorar sociala förmåner, annars är det ett förmånligt sätt att spara till pensionen.
Amortering är viktigt för att minska bolånen. Yngre personer som ofta har höga bolån bör amortera eftersom de inte får samma hjälp av inflationen som tidigare generationer. Vi kan troligen inte heller förvänta oss samma branta uppgång av bostadspriserna som de senaste 15 åren vilket gör att belåningsgraden inte kommer att sjunka på samma sätt som innan.
Pensionssparande i någon form som exempelvis individuellt pensionssparande, IPS, pensionsförsäkring eller direktsparande i fonder är fler sätt att spara. Det viktigaste är att öronmärka kapitalet för kommande behov. Då blir du mer flexibel och kan själv bestämma när du vill sluta att jobba och får även större möjligheter att sysselsätta dig med vad du helst önskar att göra.

Elisabeth Hedmark
Privatekonom
Länsförsäkringar