När jag berättar vad jag jobbar med får nästan alla ångest, sen tycker de lite synd om mig som har ett så fruktansvärt tråkigt jobb. Men jag tycker att jag har ett väldigt roligt och inte minst angeläget jobb.

Som pensionsrådgivare är min största utmaning att få de jag möter att förstå vikten av att ha koll på sin pension och att komma igång med ett långsiktigt sparande. Förstå att vi måste spara så att vi slipper leva på halva lönen när det är dags för pension. Säkra upp så att tiden som kommer sen också blir bra.

Nästan alla förtränger tanken på pension i det dagliga, men har stora drömmar om vad de ska göra när de blir pensionärer. Ofta ganska dyra drömmar som resor och hus i varma länder, men ingen som helst plan för hur den här semesterliknade tiden efter arbetslivet ska finansieras. Många sparar inte alls, andra har noll koll på hur de sparar eller ens var pengarna finns.

För att kunna förverkliga våra drömmar och få det liv vi önskar oss när vi inte längre har någon lön, måste vi spara, vi måste ta tag i det, vi måste komma igång. Det finns inget annat sätt. Vi kan inte gömma de orangeakuverten, och hoppas på turen.

Se därför till att hitta ett långsiktigt sparande som passar just dig och din livssituation, så att du kan förverkliga dina drömmar när det väl blir dags. Skaffa dig koll. Det är väldigt befriande att veta att man har en plan för framtiden och att slippa oroa sig.

Ta gärna hjälp av en rådgivare om du upplever att det är svårt att komma igång, läs på olika hemsidor, gå in på minpension.se för att få en överblick, men se till att du kommer igång med sparandet i vår, ta tag i det. Vi kan hjälpa dig.

Tänk också på att investeras så att du inte äventyrar en hållbar utveckling. Du ska ju inte bara ha en bra pension utan också en vettig värld att gå i pension i också.

Katarina Wiberg
Pensionsexpert
SPP