Tiden fram till det att du lämnar arbetslivet går fortare än du tror. I 30-årsåldern börjar klockan ticka. Då är det bra att se över sin pension för att verkligen få det liv du vill ha när du slutar jobba.

Vi lever längre och är piggare som pensionärer än vad vi var för bara tio år sedan. Därför är det viktigt att börja pensionsspara så tidigt så möjligt. Många ser över sin ekonomi i 30-årsåldern. Då är det bra att även tänka pension.

Pensionärer pigga i dag
Se tiden efter arbetslivet som en möjlighet. En spännande och kul period då du kan ägna dig åt dig själv och dina intressen. Det du gillar att göra nu kommer du troligtvis att gilla även efter 65. Tro mig, det finns många väldigt pigga pensionärer i dag.

För att få det livet du vill ha måste du få ihop en buffert och en ”lön” som du kan leva för när du inte jobbar längre. Och desto tidigare du börjar spara desto mindre måste du sätta av varje månad för att lyckas bygga upp ett bra kapital.

Så vad är den konkreta skillnaden mellan att börja pensionsspara tidigt eller vänta till senare i livet? Och det givna svaret är förstås att den största skillnaden är hur mycket du lyckats skrapa ihop i slutänden. Om du börjar tidigt behöver du inte spara lika mycket varje månad för att ändå få en bra pension. Dessutom är chansen till hög avkastning större ju längre tid du sparar. Med andra ord, det insatta kapitalet har större möjlighet att växa.

Många tycker att det känns svårt och tråkigt att börja pensionssparande. Men tänk på att du kommer att vara du hela livet och att du som pensionär troligtvis vill leva ett liv som liknar det du har idag. Därför är det viktigt att se till att du skapar förutsättningar för det. Du behöver du inte kunna allt själv. Du kan ta hjälp av en rådgivare för att se över pensionen lite då och då. Det kan till och med vara ganska kul, men framför allt är det väldigt viktigt. Många tänker att de har pensionsbesparingar i boendet, men huset betalar inga räkningar eller resor om du inte säljer det.

Så mitt råd är: börja spara i tid så att tiden som kommer sen också blir bra.
Få koll på pensionen – det lönar sig

1. Börja i tid.

2. Skaffa dig en helhetsbild. Registrera dig på min pension.se så får du alla pensionens delar samlade på samma ställe Du kan även göra en pensionsprognos.

3. Se dina framtida pengar som nutida pengar och placera dem väl. Fondsparande är ett sparande som passar de flesta.

4. Håll koll på pensionens olika delar. Skilj på den allmänna pensionen, tjänstepensionen och det privata sparandet. Det är summan av sparandet som är intressant.

5. Investera med hänsyn till miljö och samhälle. Det är där pengarna finns i framtiden.

Katarina Wiberg
Pensionsexpert
SPP