Vi svenskar har höga förhoppningar om livet efter arbetstiden. Vi lever allt längre och vi vill leva ett aktivt liv och ägna mer tid åt våra fritidsintressen. De flesta av oss inser att en god ekonomi är en förutsättning för att pensionsdrömmarna ska infrias, men vi har ingen tydlig plan för hur det ska uppnås.

(Lämnar idag över till min kollega Helena Jendelid, Chef Fondförsäkring)

Mitt tips: pensionsspara smart och enkelt i fonder och kom ett steg närmre dina drömmar.

Många förtränger tanken på pension i det dagliga, men har stora drömmar om vad de ska göra när de blir pensionärer. Ofta har vi ganska dyra drömmar som resor och hus i varma länder, men vi har sällan någon plan för hur den här semesterliknade tiden efter arbetslivet ska finansieras. Många sparar inte alls, andra har noll koll på hur de sparar eller ens var pengarna finns.

För att kunna förverkliga våra drömmar och få det liv vi önskar oss när vi inte längre har någon lön, måste vi spara, vi måste ta tag i det, vi måste komma igång.

Låt inte känslan av okunskap hindra dig - det finns hjälp att få.

Många anger känslan av okunskap som ett stort hinder för att komma igång att pensionsspara, men hur insatt måste du egentligen vara för att få till ett bra pensionssparande i fonder? Inte särskilt faktiskt. Det finns bra och enkel information att tillgå och det finns lösningar som ger dig ett aktivt, smart och individanpassat pensionssparande utan att du behöver vara jättekunnig på fonder. Du behöver varken vara aktiestrateg eller pensionsspecialist för att kunna fatta smarta sparbeslut som tar dig närmre dina pensionsdrömmar.

Däremot kan det vara klokt att ha en rimlig, övergripande koll över hur det egna sparandet ser ut och en grundläggande förståelse för sparformen du valt. Det blir roligare att spara och du kan känna dig tryggare med det val du gjort, även om det ibland kan vara svängigt på de finansiella marknaderna.

Förverkliga dina drömmar, välj bara nivå

Grundläggande för ett välmående pensionssparande i fonder är en god riskspridning. Antingen säkerställer du riskspridningen själv, eller så finns det olika typer av hjälp att få. Allt du behöver göra är att bestämma hur aktiv du själv vill vara eller hur mycket hjälp du vill ha. Många företag, inklusive vi på SPP, erbjuder tjänster där du får hjälp med fondbyten och att se över dina fonder regelbundet.

På SPP har vi något som vi kallar SPP 1-2-3. Det är vår indelning av fondsparande på olika nivåer beroende på hur aktiv och intresserad du är eller vill vara i ditt pensionssparande.

På den första nivån har vi ett urval av handplockade fonder som du kan välja fritt bland, där vi på SPP gjort en noggrann gallring för att säkerställa att fonderna håller hög klass. Till din hjälp har du en så kallad modellportfölj som visar dig exempel på vilken fondfördelning du kan ha i ditt sparande med en medelhög risknivå.

På den andra nivån, har du vår fondplaceringstjänst. Här får du ett aktivt fondsparande utan att vara aktiv själv. Allt du behöver göra är att bestämma vilken risknivå du vill ha, sedan sköter en förvaltare dina fondplaceringar utifrån din riskprofil och sin syn på marknaden.

Det tredje alternativet som kanske också är det enklaste är vår sparlösning SparaSäkra. Sparlösningen riktar sig till alla som vill pensionsspara i fonder men som vill ha hjälp med både fondval och riskanpassning över tid. Lösningen är helt individanpassad vilket innebär att sparandet, riskanpassningen och den totala pensionsplaneringen är helt individuell och hela tiden anpassas för just dig. Du får ett ”välmående fondsparande” på ett enkelt sätt, där SPP ansvarar för att säkerställa en bra mix och riskspridning över tid.

Så låt inte känslan av okunskap hindra dig. Det finns hjälp att få och du kan, jag lovar. Välj bara en nivå som passar dig och fortsätt drömma om livet som pensionär – med ett smart fondsparande kommer dina drömmar förverkligas.


Hälsningar

Helena Jendelid, Chef Fondförsäkring, SPP