Trygga obligationer har givit en fantastisk avkastning senaste 20 åren. Men nu kommer räntegungan tillbaka, i nacken. Branschen förbereder sig med nya spargrepp. Men spararna riskerar att åka på en rejäl obligationssmäll, för hur många lyssnar på banken? Och alla banker vill inte tala om räntegungan.

Obligation betyder att lova. Ofta lovar vi att låna över 4-5 år mot en viss ränta. Detta fungerar utmärkt när räntan faller. Då ger ju löftet extra betalt. Så har obligationssparare varit jättevinnare senaste 20 åren. Men nu kan inte räntan gå så mycket lägre. Räntegolvet är nära. Och att binda sig vid en fast ränta när räntan stiger kanske i sommar, höst eller nästa vinter... det verkar vara riktigt dumt. Då förlorar vi ju pengar. 10% på en obligationsfond är inte konstigt.

De skämda äggen är flera: Aktieobligation och andra strukturerade produkter, där är 80-90% obligationer. Här kan smällen snabbt bli 10 procent i baken.

I våra pensioner (garantipensioner) finns dessutom en stor pott på 900 mdr där merparten på 80 procent är långa räntefonder. Se upp.

Företagsobligationer är ett val som inte kostar lika mycket. Men det är bara halvsant. Även om företagen ger en bra ränta på 4-8 procent, så har du obligationsrisken och du kan se den ge bara 3-4% närmaste åren. En urvattnad vinst.

Detta hot har bankvärlden upptäckt. Några försöker sälja på oss bundna räntekonton. Men att sitta fast med 2 procents ränta när räntan stiger verkar vara en dålig idé. FRN-fonder heter ett annat lockbete. Det är en räntefond, där de binder om räntan ofta, så du inte blir sittande med gammal låg ränta. Det låter bra, men ger ofta inte mer än 1-2%.

Kort företagskreditfond är varianten. Då lånar du till företag. Fonden binder om ofta och du kan få 3-4%. Ganska stabilt, eftersom de ofta binder om räntan.

Ha så lite som möjligt i räntor är ett givet recept. Våga vara långsiktig är svaret.

Men alla dessa falluckor i sina sparformer kommer Sparsvensson inte att upptäcka. Och obligationspengar är inget vi flyttar på i första taget. Idag har vi över 1 000 000 000 000 kronor (1 biljon) där. Vid bara en liten ränteuppgång så kommer de tappa 3, 6 eller 10 procent. Det låter kanske inte så mycket, men är allvarligt, eftersom detta är pengar som folk trodde var stabila. Och det sumerar till minus 100 mdr.

För nu kommer räntegungan tillbaka. Se upp i backen. Tio procent i nacken!

/Claes Hemberg