Ja jag tänkte väl det! Då behöver du ha ett sparande, och helst ska du få pengarna att växa också. Sköter du dina kort rätt kan även ett litet sparande bli stort i längden.

En tumregel är att sikta på att sätta undan tio procent av din inkomst efter skatt varje månad. Om du får ut 15 000 kronor i månaden och sparar 10 procent av det så blir det 1 500 kronor. Säg att du månadssparar i en gratis, svensk indexfond (ingen nämnd, ingen glömd) och att den i genomsnitt stiger fem procent om året på lång sikt vilket är fullt rimligt. Efter 20 år skulle du ha över en halv miljon kronor efter skatt. Efter 30 år skulle du vara miljonär!

Alla har inte möjlighet att spara tio procent av sin inkomst, men det är ett bra riktmärke. I vissa perioder kan du kanske spara mer och i andra perioder mindre. Det viktiga är att du sparar, och att du ser till att pengarna växer. Ju högre risk du vågar ta, desto mer kan pengarna växa. Men vad innebär det att ta hög och låg risk, och hur mycket risk vågar man ta?

Vi kan börja med sparkontot. Där får du den allra lägsta risk du kan hitta. Om du väljer ett sparkonto med insättningsgaranti och så hög ränta som möjligt får du runt 2,5 procent idag. Det är inte mycket men som sagt, risken är väldigt låg. Sparar du bara en kortare tid och till något speciellt kan sparkontot vara det bästa alternativet trots att det knappast kommer göra dig rik.

Betydligt högre risk får du om du istället väljer en aktiefond. Dra inte alla aktiefonder över en kam bara, för risken kan skilja mycket mellan olika fonder. Allt beror på var i världen de placerar, och vilken sorts bolag de placerar i. Vi kan ta två ytterligheter som exempel. Lägst risk får du om du väljer en global aktiefond som placerar i stora bolag. Då sprids dina pengar ut i olika länder över hela världen, och i stora bolag med stabil verksamhet. Det ger dig en relativt låg risk. Väldigt hög risk får du om du istället väljer en aktiefond som placerar i små bolag på enskilda tillväxtmarknader. Då är dina pengar placerade i en eller ett par utvecklingsländer, och dessutom i små bolag som inte har stora, stabila verksamheter. Risken är hög, men prickar du rätt kan det löna sig mer än globalfonden.

Generellt kan man säga att ju längre tid du kan vara utan dina pengar, desto högre risk kan du kosta på dig. Hög risk gör att det kan (och kommer) att svänga mer på vägen, men i slutändan kan pengarna växa mer än de gjort annars. Vågar du inget, vinner du inget. Om du sparar till dina barn som ska ha pengarna om 10-15 år, eller till din pension som ligger ännu längre fram i tiden kan du välja en högre andel tillväxt- eller småbolagsfonder. Ska du spara i 3-5 år kan en globalfond vara bättre, och om du bara ska spara i ett par år kanske sparkontot är det bästa alternativet ändå.

Oavsett om du väljer fonder eller sparkonto ska du se till att välja med omsorg. Jämför sparkonton hos Compricer och se till att kontot har insättningsgaranti. Välj inte ett konto med bindningstid om du tror att du behöver pengarna i förtid, det kan kosta dig hela räntan. Om du ska spara i fonder kan du jämföra dem på Morningstar.se. Ju fler stjärnor en fond har, desto bättre har den lyckats jämfört med andra fonder i samma kategori.

Kort sagt – se till att ha ett sparande, och ta väl hand om det. Det kan löna sig!

Maria Landeborn
Privatekonom, SBAB