Hej!

Visst är det så att olika personer har olika förutsättningar på börsen, både vad gäller tid, kunskap och verktyg. Jag förstår att det kan kännas frustrerande. Men det finns sätt för oss vanliga sparare att lyckas också.

Det enklaste knepet för att skapa bra förutsättningar är att vara långsiktig och spara regelbundet, och för det är fonder ett perfekt verktyg. Med långsiktig menar jag uppåt fem år om du sparar i aktiefonder, och gärna ännu längre än så. Att försöka tajma upp- och nedgångar är väldigt svårt och nästan dömt att misslyckas. Med att spara regelbundet menar jag att du hela tiden fyller på sparandet med nya pengar, exempelvis genom ett månadssparande. På så sätt är du med i upp- och nedgångar där du ibland köper dyrt och ibland billigt, men med tiden jämnar du ut svängningarna.

Tänk bara på att inte placera pengar du behöver i närtid på börsen, för då finns en risk att du blir besviken. Slutligen är det bra att sprida ut pengarna rent geografiskt också, då ökar du chansen att något blir riktigt bra.

Lycka till med sparandet! Mvh Maria