I slutet av vecka 23 betalar Skatteverket ut eventuell skatteåterbäring till dig som har e-deklarerat och uppgett kontonummer. Vill du veta hur mycket du får kan du från den 4 juni logga in med din e-legitimation på Skatteverkets e-tjänster, skatteverket.se. Du når även e-tjänsterna via Skatteverkets app.

Svenskarna väljer skatteåterbäring före lite lägre skatt varje månad

Om vi svenskar får välja mellan lite lägre skatt varje månad eller ett högre belopp som återbäring året efter föredrar majoriteten att få skatteåterbäring, enligt en undersökning som gjordes för ett par år sen. Även om det är dålig avkastning på pengarna känns det alltid bättre att få tillbaka skatt än att betala in kvarskatt. Men får du mycket pengar tillbaka varje år är det ekonomisk fördelaktigare att skattejämka och därmed betala lägre skatt varje månad istället.

Buffertsparande ger ekonomisk trygghet

Pengarna är ett välkommet tillskott till semesterkassan. Är det ett större belopp är det klokt att även spara en del. Tidigare undersökningar visar att många svenskar har svårt att få fram några tusenlappar för oförutsedda utgifter. Därför ger buffertsparande en viktig ekonomisk trygghet för hushållen och ett mål kan vara att spara ihop 1-2 månadslöner.

Har du bra sparbuffert och vill spara på lite längre sikt kan du välja annan sparform som exempelvis fonder, beroende på hur länge du vill spara och vilken risk du kan tänka dig. Men har du dyra konsumtionslån är det smart att betala av dem så fort som möjligt.

Elisabeth Hedmark
Privatekonom
Länsförsäkringar