Hej!

Att försöka samla lån är en bra idé. Färre lån ger bättre överblick och en möjlighet att förhandla sig till bättre villkor som ger lägre lånekostnad. I dagarna har Konsumenternas bankbyrå släppt Lånelabbet där du kan lägga in dina lån, se nuvarande månadskostnad, lägga samman lån, ändra räntesatser och amortering och se hur det påverkar din ekonomi. Resultat visas både i siffror och i staplar. Bra och användarvänligt, tycker jag.

När det gäller ditt räntefria lån behöver du ta reda på hur stor aviavgift du betalar varje månad. Räntefritt är nämligen inte det samma som kostnadsfritt. Så är lånebeloppet litet och aviavgiften hög kan det även löna sig att slå samman det räntefria lånet. Detta kan du räkna på i en annan av Konsumenternas lånekalkyler. Lägg in uppgifterna och jämför vilket lånealternativ som ger lägst effektiv ränta.

Att lösa ett CSN-lån lönar sig sällan rent ekonomiskt. Villkoren är förmånliga och skulle du få lägre inkomst finns regler som gör att du inte behöver betala så mycket varje månad. I år är räntesatsen på ett annuitetslån hos CSN 1,3 procent vilket motsvarar en vanlig avdragsgill låneränta på 1,85 procent. Ring och resonera med CSN innan du bestämmer dig. 0771-276 000 är numret.

Med vänliga hälsningar
Bodil Hallin
Familjeekonom, Ikano Bank