Hej!

När du ska spara i sju år kan du ta lite mer risk och förvänta dig högre avkastning. Öppna en ISK eller teckna en kapitalförsäkring. Om du väljer att öppna en ISK i din sons namn så får han automatiskt tillgång till pengarna när han fyller 18 år. Vill du bestämma när han ska få pengarna kan du teckna en kapitalförsäkring i ditt namn istället, men med din son som förmånstagare. Då kan du bestämma när han ska få tillgång till pengarna.

Lägg en bra globalfond i botten och komplettera med andra fonder. Jag gillar Sverige och det finns bra Sverigefonder att välja mellan. SBAB Fri är en gratis indexfond, eller så väljer du t.ex. Didner & Gerge Sverigefond som är aktivt förvaltad och som lyckats slå index år efter år. På toppen kan du lägga en eller ett par fonder som är inriktade på tillväxtmarknader. Risken är högre men chansen finns också att avkastningen blir betydligt högre än i globalfonden.

Ett annat tips är att inte köpa för alla 133 500 kronorna på en gång, utan att sprida ut köpen så att du placerar 5-10 000 kronor per månad. Då riskerar du inte att gå in med hela summan vid ett dåligt tillfälle, utan jämnar ut svängningarna och sprider risken ännu mer.

Lycka till med sparandet!

Mvh
Maria