Det som för många år sedan var en unik möjlighet att få titta i spåkulan och se in i sin framtid, har på senare år bytts ut till ångest och illamående för många svenskar. En gång per år kommer den där orangea påminnelsen, och den gör det bokstavligt talat som ett brev på posten. Men ska man verkligen behöva känna ångest och illamående över sin pension varje år, är det rimligt? Investera en timme i din framtid så kan du genom ett par enkla steg skaffa dig koll på din pension.

Från mitten av januari till slutet av mars kommer 5,5 miljoner svenskar motta sitt orangea kuvert från Pensionsmyndigheten. En nyhet i årets utskick är den pinkod man valt att sända med, som möjliggör inloggning på minpension.se. Målsättningen är att få fler pensionssparare att hitta till minpension.se och genom det skapa medvetenhet om pension.

Bakom satsningen står regeringen som avsatt 80 miljoner kronor till Pensionsmyndigheten för informationsåtgärder mellan åren 2014-2017. Tummen upp säger vi på SPP, eftersom det innebär att regeringen har förstått värdet i att öka pensionskunnandet i Sverige.

Så vad borde man egentligen tänka på när kuvertet landar i brevlådan, ska man på nytt se sig besegrad eller för en gång skull engagera sig på riktigt. Här får du tre enkla tips som med minimalt engagemang ger maximal utdelning.


  1. Att få fram en helhetsbild över sin pension kan verka svårt och krångligt, men det finns en hel del hjälpmedel. Att starta en profil på minpension.se är helt gratis och ger dig en god möjlighet att särskilja pensionens olika delar. Nu är det dessutom ännu enklare, eftersom pinkoden ligger i kuvertet.  2. Gör som 1,9 miljoner svenskar redan har gjort – skapa en pensionsprognos på minpension.se så att du vet hur dina förutsättningar ser ut. Utan att veta nuläget är det svårt att fatta beslut som tar dig till ditt önskade läge! Kanske behöver du komplettera med ytterligare sparande? Faktum är att de sparare som gjort en prognos, upplever att de har bättre förutsättningar att fatta beslut i frågor som rör pension.  3. Genom att du jobbar och tjänar in pengar till pension är din plånbok större än den ibland kanske verkar. När du handlar mat, tjänster och kläder tänker du säkert ibland på vilka företag och organisationer du stödjer. Borde inte samma sak gälla för din pension? Dina pensionspengar innebär att du kan påverka den värld vi lever i idag och som kommande generationer ska leva i. Väldigt rimligt tycker vi på SPP som tillsammans med vår ägare Storebrand jobbar stenhårt med hållbara investeringar. Vi är nämligen helt övertygade om att de företag som är rustade för att möta en hållbar framtid är de som kommer att bli framtidens vinnare. Så investera hållbart, både för din och världens skull!Hälsningar
Katarina