I dagarna kommer skatteåterbäringen till de som har överskott på skattekontot. Pengarna drygar lägligt ut semesterkassan och utan att tänka så mycket åker gärna spenderarbyxorna på.

Några extra luncher på uteserveringar, spontanköp av den där dyra krämen som sägs ge hyn extra lyster, lite nya skor som ser lagom avslappnade ut på grillkvällarna och så en till prydnadskudde till soffan som följer med i bara farten i gallerian på väg hem från jobbet sista dagen innan ledigheten.

I augusti finns ingen skatteåterbäring kvar. Inga konstigheter, helt i linje med den "you only live-once-filosofin", YOLO, som råder. Ingen längtan och ingen väntan. Nu! Och visst är det härligt att vi lever i nuet utan en tanke på morgondagen, men kanske kan jakten på ständiga kickar göra att livet bara glider förbi, eller att vi nästan inte tar in självaste livet? Att vi glömmer att det finns ett liv som kommer sedan, som också ska levas. Att YOLO fortsätter. Och att vi kanske borde tänka lite på morgondagen.

Kick av att spara
Jag inser att jag låter lite tråkig, men jag skulle vilja slå ett slag för längtan och kicken av att spara. Att se pengarna växa och öka i värde istället för att kosta. De flesta av oss har behov av att spara. Mer eller mindre beroende på om vi är i uppstarten av livet eller mitt i livet. Vad vi behöver spara till varierar också. Oavsett fas behöver vi en buffert för att hantera livets bergochdalbana och kunna ta ut svängarna ibland.

Längta och förverkliga
Då är investeringssparkonto (ISK) är en fantastisk sparform. Längta och förverkliga, men inte på lånade pengar. På dina pengar. Det är frihet.

ISK, som är gratis, är ett skal precis som en vanlig depå där du kan spara bland annat aktier och fonder. Skillnaden är att du slipper betala en reavinstskatt på 30 procent när du säljer av dina tillgångar som gått med vinst. Istället betalar du en årlig skatt som 2014 endast ligger på 0,627 procent. Från introduktionen av ISK år 2012 har runt 17 procent av svenskarna valt att flytta eller utöka sitt sparande i ett ISK. Att öppna ett ISK är enkelt och när du väl öppnat det behöver du inte tänka på deklarationen.

Ja, vi lever bara en gång och visst ska vi tillåta oss utsvävningar, men kanske kan det vara värt att spara till något som finns kvar även efter augusti.

Vänliga hälsningar Katarina Wiberg, Pensionsrådgivare SPP

Ps. Lagom till skatteåterbäringen ger SPP nu 300 kronor i fonden Global Topp 100 till dig som öppnar ett investeringssparkonto hos oss och startar ett månadssparande i fonder på minst 300 kronor. Fonden Global Topp 100 är en aktiefond där du investerar i 100 av världens mest, enligt oss, hållbara företag i världen inom alla branscher.