Hej Attila!

Ja, det beror helt och hållet på hur stor avkastning du lyckats få. Säg att du ända sedan 1992 låtit pengarna stå på ett konto där du inte fått någon ränta alls. Då skulle du visserligen ha kvar dina 100 000 kronor men pengarna har minskat i värde eftersom priserna har ökat med ungefär 35 procent sedan 1992. Det skulle alltså ha varit en dålig affär.

Säg i stället att du lyckats få en genomsnittlig årlig ränta på 1 procent. Då skulle du ha ungefär 117 000 kronor i dag efter att banken dragit 30 procents skatt på räntan varje år. Inflationen är fortfarande högre än värdeökningen och din placering är fortfarande en dålig affär.

För att hålla inflationen stången hade du behövt ha runt 2 procents årlig ränta före skatt. Och med en årlig ränta på 3 procent skulle du ha lite drygt 159 000 kronor efter skatt i dag, en värdeökning med 59 procent.

Dessa exempel visar hur viktigt det är att se till att avkastningen är större än inflationen. Så om du vill spara på sparkonto – leta efter ett konto med insättningsgaranti som ger vettig ränta. Men för riktigt långsiktigt sparande tycker jag att aktiefonder eller aktier är ett bättre alternativ.

Bästa hälsningar
Bodil Hallin
Familjeekonom, Ikano Bank