Hej Frank!

Billeasing har flera fördelar: Det är enkelt, du vet vad bilen kommer att kosta varje månad, du slipper kontantinsats och slipper lägga ner tid och kraft på att sälja bilen när du vill ha en ny. Nackdelar är att det kan finnas begränsningar i hur du kan använda bilen och att stenskott, bucklor och andra skador kan bli dyrt.

Vill du ha en dyrare bil och behålla den i många år är ett vanligt köp förmodligen bättre. Vill du ha en bil som du inte alls behöver vara rädd om (frakta jord, växter, byggmaterial, flera husdjur o s v) bör du satsa på att direktköpa en äldre bil. Däremot kan privatleasing vara ett bra ekonomiskt alternativ om du vill ha en standardbil. Det gäller bara att räkna på det ordentligt. För att få fram vad en bil kostar att köpa och äga kan du använda dig av sajten Bilsvar.se som drivs av bland annat Konsumentverket. Lägg sedan till eventuell lånekostnad som du kan räkna på via Konsumenternas lånekalkyl. Jämför sedan med leasingalternativet. Kolla noga hur restvärdet beräknas. Om restvärdet är högt blir leasingavgiften lägre. I gengäld riskerar du att få betala mellanskillnaden om du vill byta bil efter tre år och restvärdet är högre än marknadsvärdet. Vissa avtal har restvärdesgaranti och då slipper du bekymra dig om det problemet.

Vill du ha hjälp med hur du ställer upp kalkylen kan du kika på en artikel i Teknikens värld. Observera bara att de har valt att finansiera bilköpet med ett bolån, vilket jag avråder ifrån. Det är bättre att anpassa lånets löptid efter bilens livslängd. På Vi Bilägares hemsida finns även en intressant diskussion om fördelar och nackdelar med privatleasing.

Lycka till med nya bilen!

Bästa hälsningar
Bodil Hallin, Familjeekonom Ikano Bank