Hej! Jag känner inte till just detta företag och svarar därför allmänt på hur man kan tänka när man vill ha hjälp att placera pengar.

Först och främst skulle tycker jag att man bör vända sig till minst tre olika banker eller rådgivare, varav ett par välkända, för att få placeringsförslag.

Samtliga bör självklart ha Finansinspektionens tillstånd att bedriva verksamhet. Man bör också be dem beskriva vad tillståndet omfattar och vilket ansvar företaget har. Ägnar de sig åt rådgivning eller är de säljare för ett visst företags produkter? Deras ansvar är betydligt mindre om de bara agerar som säljare.

En annan viktig fråga är hur de tjänar sina pengar och hur mycket pengar de tjänar på att sälja olika placeringslösningar. Be dem gärna redovisa i både procent och kronor per år. Be dem också redovisa när deras förtjänst faller ut. Det är några sätt att genomskåda om rådgivaren föreslår alternativ som i första hand är lönsamma för dem själva.

Skriv inte under något vid första besöket. Ta med dokumentationen, läs noga igenom hemma i lugn och ro, fråga om något är oklart och jämför sedan de olika alternativen. Till sist – lyssna på din magkänsla och skriv aldrig på något du inte förstår.


På Konsumenternas bankbyrå finns mer information om rådgivning.


Bästa hälsningar
Bodil Hallin, Familjeekonom Ikano Bank