Visst vore det fint att kunna lämna ett kort och rakt svar på den frågan men det går faktiskt inte. Hur du ska placera pengarna beror helt och hållet på när du har tänkt använda pengarna, vilken risk du är beredd att ta och i vilken utsträckning du själv vill lägga ner tid och kraft på att förvalta pengarna eller om du vill överlåta det till någon annan. Så du har lite jobb att göra.

Den viktigaste frågan är när du tänker använda pengarna. Ju längre placeringstid desto större andel aktier eller aktiefonder för att få möjlighet till högre avkastning. Så till frågan om din riskvillighet, alltså i vilken utsträckning du kan leva med att placeringen svänger i värde. Här tycker jag att Nordnets verktyg Investeringsguiden är riktigt bra. Genom att svara på ett tjugotal frågor får du en betydligt bättre bild av din inställning till risk. Därefter tycker jag att du ska kontakta ett par – tre banker och be om skriftliga placeringsförslag som du tar hem och utvärderar i lugn och ro. Under tiden kan du passa på att läsa på om placeringar, fonder och aktier. Med egen kunskap är det lättare att utvärdera de förslag du får. Vill du veta mer om fonder rekommenderar jag Fondbolagens Förenings sajt ”Fondkollen”. Styckena om ”risknivå och möjlighet till avkastning”samt hur du hittar rätt sorts fond tycker jag är särskilt bra. Är du intresserad av aktier så tycker jag att Unga Aktiesparare har bra information. Aktiespararnas ”gyllene regler” är också bra.

Så räkna med att du har några timmars jobb framför dig. Det är timmar som kommer att betala sig. Med mer kunskap blir det roligare och ökar dina möjligheter att få en placeringsmix med låga avgifter och hög avkastning. Förresten; glöm sedan inte att följa upp hur placeringen utvecklas. Lägg in bevakningar i kalendern när du gjort placeringen.

Med vänliga hälsningar

Bodil Hallin
Familjeekonom, Ikano Bank