Efter 100 procent börsuppgång senaste fem åren reagerar vi lite olika. Några är nöjda över vinsten och andra nervösa för minsta nedgång. Många äldre fondsparare sålde i senaste maj-oron. Unga däremot har köpt aktier. Och bägge kan ha gjort rätt.

Vi sparare har ju olika behov av pengar. Äldre ska ju konsumera mera. Unga vill spara längre. Ska vi planera framåt behöver vi nu testa vårt behov. Och samma person har förstås flera olika behov och behöver därför olika slags sparpengar. Sätt måldatum på varje pengapott och valet kan bli enkelt:

BEVARA PENGARNA: Mina sparpengar jag ska använda närmaste 1-2 åren hör INTE hemma på börsen. På så kort sikt är börsen för ojämn. Dessa pengar sparar jag hellre i några lågriskfonder, försiktiga hedgefonder eller vanligt sparkonto. Dessa val ger nu inte mer än 1-4% per år, men här är inte syftet att växa, utan att bevara värdet på pengarna. Då passar de utmärkt. Har du dessa pengar på fel adress idag, så sälja direkt. Dessa pengar är det hög tid att säkra hem.

JÄMN TILLVÄXT: Mina sparpengar jag ska använda om 2-3 år vill jag ha hyfsat stabilt men se växa kanske 3-5% per år. Här passar de billiga blandfonderna där hälften ligger i räntor. Har du dessa pengar i fel fonder och aktier idag, så skulle jag också sälja omgående. Det är så kort tid till användning. Här är vanligaste misstaget dyra fonder. Maxpriset för mig är 0,4%.

STARK TILLVÄXT: Mina pengar jag ska spara längre än 3 år ska däremot växa på ordentligt. Här är breda fondportföljer eller investmentbolag själva basen. Nästa steg kan vara att inspireras av någon av fonderna i min aktiva fondportfölj. Aktier med lite större möjligheter kan vara H&M eller läkemedelsbolaget Novo nordisk.

START-SPARA: Skulle jag få en större pott att placera just nu, så skulle jag vara försiktig. Mitt mål skulle vara ”allt på börsen över 1-2 år”. Jag har inte bråttom, utan börjar med 1/5 idag i en bred billig globalfond eller ett investmentbolag. Den del som inte är på börsen får ligga i ”bevara-potten” ovan. Här ett exempel på tankesättet.


Vad har du sålt senast? /Claes Hemberg