Fråga: Hur fungerar statsobligationer?
Hur fungerar statsobligationer och hur påverkas räntebanan av att riksbanken köper statsobligationer?
Riksbanken kan också köpa statsobligationer. När de gör det blir det mer pengar på marknaden, vilket vanligtvis leder till att priset på pengar (räntan) sänks. Med mer och billigare pengar på marknaden hoppas Riksbanken att privatpersoner och företag i Sverige vill investera och konsumera mer så att tillväxten ökar och inflationen närmar sig 2 procent som är målet.
Räntebanan är Riksbankens prognos över reporäntans utveckling. Reporäntan är i sin tur den ränta som banker får betala när de lånar av Riksbanken på sju dagar. Att sänka reporäntan är ett annat sätt för Riksbanken att stimulera ekonomin, men det finns alltså ingen direkt koppling mellan köp av statsobligationer och räntebanan.
Däremot kan man säga att det finns en indirekt koppling på lite längre sikt. Om köpen av statsobligationer verkligen leder till att investeringar och konsumtion tar fart och att inflationen stiger kan Riksbanken i ett senare skede höja reporäntan och/eller räntebanan för att dämpa efterfrågan och inflationen. Men det dröjer nog ett tag innan vi är där.
Bästa hälsningar,
Bodil Hallin, familjeekonom Ikano Bank
Relaterade artiklar
De senaste artiklarna
Läs vidare
Nästa artikel
Föregående artikel
Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Nyheter för din plånbok
Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Vi stödjer MinStoraDag!
Jämförs just nu
- El
- Rörligt pris, bor i villa, 20000 kWh/år
- Lägst årskostnad 17 650 kr
- Högst årskostnad 23 843 kr
-
Att spara 6 193 kr