Svenskarnas stora sparform sedan 25 år stängs nu för nya pengar. Hela 2,7 miljoner svenskar måste nu hitta en ny sparform, eftersom privata pensionsförsäkringar och IPS inte längre är en god idé. Mitt svar är ISK-konto med breda lågpris fonder.

Senaste åren har sparare gjort skatteavdrag på 12 000 kronor för att spara till pension. Nu upphörd däremot avdraget. Den som vill undvika dubbel skatt på nytt sparande måste då söka nytt konto.

ISK-konto, utan tvekan säger jag. Ett gratis konto där du har låg skatt, inga kontoavgifter, direkt flytträtt och direkt uttagsrätt. Till din ISK väljer du enklast breda lågprisfonder. Genom att välja breda fonder med låga avgifter får du behålla mer av ditt sparande själv och du slipper se över ditt fondval varje kvartal. Basen i sparandet är en billig globalfond, till exempel Länsförsäkringar Global index. Med billig menar jag en årsavgift under 0,3 %. Till det kan du lägga till en fjärdel av en bra Sverigefond, till exempel SPP aktiefond Sverige.

Finns det några nackdelar med ISK? Du kan ta ut pengarna när som helst säger några. Men jag är inte orolig. Jag litar på att de flesta över 18 år är myndiga nog att ta hand om sina pengar. Inte ska vi betala en bank för att de låser in pengarna åt oss. Liter mer mogna än så har vi väl blivit?

Ett alternativ till ISK är en kapitalförsäkring. Det är en sparform som banker och försäkringsbolag ofta rekommenderar. Eftersom det ger utrymme för nya avgifter och inlåsning. Den är lik ISK men har ofta höga årsavgifter och straffavgifter vid tidiga uttag. En liten fördel kan vara att du kan bestämma vem som får ärva pengarna, men undvik alla avgifter.

Till sist: två ickealternativ för dina pensionspengar: Fondkonto och sparkonto. Fondkontot ger för hög skatt. Skatten på ett ISK-konto är väsentligt bättre för långt sparande. Samma Sverigefond ger 15-20 % mer i handen på ett ISK-konto än ett vanligt fondkonto. Sparkonto är ett ännu sämre altternativ. De ger ju nära noll i ränta. Din framtid är värd mer än så.

Claes Hemberg, sparekonom Avanza bank