Hej Olof,

Du skriver att du är 65 år och samtidigt att spartiden är kort. Om du skulle leva till 90 är spartiden egentligen ganska lång, men eftersom jag inte riktigt känner till din situation antar jag att spartiden för just dessa pengar är kort som du säger.

Sedan vill jag bara försöka bringa reda i alla olika pensionsbegrepp och namn som kan vara förvirrande. Du skriver att du parallellt med den allmänna pensionen tar ut din premiepension på fem år. Premiepensionen är en del av den allmänna pensionen som betalas ut livsvarigt. Men du kanske menar din tjänstepension – den går att ta ut på fem år.

Att du har din allmänna pension och därmed din premiepension i en fondförsäkring nu under uttagen kan vara ett bra alternativ eftersom du då själv alltid kan vara flexibel och välja fonder efter marknadsläge. Har du en gång valt traditionell försäkring kan du aldrig välja att gå tillbaka till fondförsäkring inom den allmänna pensionen. Ring gärna Pensionsmyndigheten och hör vad den förväntade avkastningen är i den traditionella försäkringen de närmsta åren och jämför det med din korta räntefond som du själv valt. Eftersom du säger att du inte vill riskera dina pengar alls och ser ett garanterat utbetalningsbelopp som en fördel kan det vara en bra idé för dig att byta. Du kan alltid ringa Pensionsmyndighetens kundtjänst för att få olika beräkningar.

Hälsningar

Katarina Wiberg