Inte vill vi betala dyrt för att spara. Men det är tyvärr precis vad svenska folket gjort 2015. Hela 700 miljoner kronor har korta räntefonder kostat oss.

Svenska sparare har idag i genomsnitt 6 av 10 våra pengar sparat i räntor. Majoriteten ligger på sparkonto. En helt död sparform som ger noll och ingenting i tillväxt. Du kan hitta sparkonton med upp till 1 % i ränta men bättre än så blir det inte om du vill ha både insättningsgaranti och vara fri att ta ut och använda pengarna.

Den andra populära sparformen är korträntefonder. Fonderna ses av spararna som ett alternativ till sparkonto. Men här är årets resultat ännu sämre och många sparare har helt missat att de har betalat för sitt buffertsparande. Snittfonden har i år backat 0,3 procent. Räknar vi om det i kronor ser vi att fonderna har kostat svenska folket hela 700 miljoner kronor.

Anledningen stavas riksbankens minusränta. Och det ser inte ut som 2016 kommer att bli bättre. Så vad ska spararna göra?

Jo, alternativ finns. 1) Tänk på balansen mellan aktier och räntor. Ha inte för mycket pengar på sparkonto eller i räntefonder. Här ska du bara ha pengarna som du ska använda inom två år. 2) Välj hellre ett sparkonto som är gratis för dina buffertpengar. Även om det inte ger någon ränta att tala om så är det bättre än att betala dyrt för att ha pengarna i en korträntefond.

Att det idag inte finns någon ränta att tala om är ett faktum. Men deppa inte ihop för det. Här finns ändå inga stora pengar att hämta, Se det som en anledning till att städa upp i sparskafferiet. Flytta pengar från trötta räntor till breda fonder. Och buffertpengarna som ska vara kvar i räntor har du på bästa sparkontot istället. Så undviker du att betala för ditt sparande.

/claes hemberg