Peter köpte nyligen aktiefonder för 150 000 kr och har nu sett sina fonder rasa det senaste halvåret. Nu frågar han ”Ska jag sälja? Jag vill inte förlora mer pengar”.

Peters fråga är rak och enkel. Ingen människa vill ”förlora” pengar. Men vi måste nyansera frågan lite. Så att vi inte agerar utifrån tillfällig stress.

I aktiefonder sparar vi pengar som vi inte ska använda de närmsta åren. Vi sparar i fonderna för att det är där som det växer bäst på sikt. Det vet vi. Men vi vet också att värdet kommer att svänga, minustecken kommer att dyka upp på kontot ibland. Att då fokusera på att värdet går ned en enskild månad eller år är fel glasögon. Vi måste tänka längre än så.

Själv har jag själv tre ”stärkande grepp” som jag lutar mig mot när börsen tvekar:

 • Bredda – ett brett sparande ger mer och gör att du tål börskast bättre. Ska du bara välja en fond så välj en billig globalfond. Det är det bredaste som finns och du får del av hela världens ekonomi. Två billiga och bra fonder är Länsförsäkringar global index och SPP global index.

 • Ha torrt krut – annars blir det hoppiga börshumöret snabbt ditt eget. Ha alltid en pott pengar för oförutsedda utgifter på sparkonto.

 • Läs på motsatsen – När vi hittar goda eller väldigt dystra nyheter behöver vi läsa tvärtom. Det finns alltid de som kramar H&M-aktien eller Europafonder när andra säljer detsamma. Läs bådas argument.


 • Förutom mina tre ”att göra” har jag också tre saker att undvika:

 • Sälj inte allt – det är en grov chansning. De flesta som säljer allt försover sig sedan och blir utan tillväxt i flera år eftersom de inte hittar tillbaka.

 • Köp och sälj inte ofta – det är ingen bra medicin. Att försöka reparera förluster med fler köp kostar ofta mer än det smakar.

 • Sitt inte still i båten – använd ditt engagemang till att fixa, städa och bli bättre. Flytta från fondkonto till ISK, byt bort dyra fonder till billiga. Följ listan ovan ”Tre att göra”.


 • De här greppen får mig ibland att gasa ibland att bromsa. Viktigast är att de hjälper mig att följa min plan och att inte agera utifrån tillfällig närsynthet.

  Slutligen så kan vi bara medge. Så länge vi sparar i en levande ekonomi kommer värdet på sparpengarna att variera. Uppåt är spontant roligare. Men nedåt är ju billigare. Följer vi bara vår sparplan och har rätt pengar på rätt ställe så tål vi perioder med en hackig börs.

  /claes hemberg