”Hur mycket pengar ska jag ha i reserv?”, lyder en av de vanligaste frågorna bloggen. En fråga som har lika många svar som det finns dagar i månaden. Men för alla gäller, pengar på kontot ger en mycket större frihet än det billigaste av kreditkort.

Storleken på vår reserv beror på var vi befinner oss i livet. Som ung singel behöver du sannolik en mindre reserv än du som bor i villa och har barn. Din personlighet spelar också roll. Vissa tycker att det känna bra med en månadslön i reserv, andra börjar darra om den är under sex.

Själv har jag tre månadslöner på reservkontot. Det möjliggör inte några större utsvävningar i stil med ett års tjänstledighet och road trip i USA. Men det räcker för att jag ska sova gott om natten. Jag behöver inte oroa mig för en trasig diskmaskin eller en stulen telefon. Nu bor jag i lägenhet, bodde jag i villa med alla de extra kostnader det innebär skulle jag snarare sikta mot 6 månadslöner.

Mitt råd är att du funderar över hur stor reserv du behöver för att tåla enklare överraskningar. Trasig bil, nytt kylskåp, två månaders sjukskrivning mm. Räkna i månadslöner och spara på reservkontot. Det här är snabba cash, de ska tillgängliga och stabila när än du behöver dem.

Visst kan kontosparande utan någon nämnvärd tillväxt låta trist, men vi måste piffa upp synen på pengar. En reserv är superviktig. Det är ju den och inte kreditkortet som ger oss trygghet och större möjlighet att själva välja vad vi vill göra i framtiden. Lämna ett dålig chef, ta den där långresan du alltid drömt om eller bara slippa stå med tom plånbok när kylskåpet går sönder. Det blir ofta ruskigt dyrt.

Att jobba upp en tillräcklig reserv tar tid, så få inte panik om den inte är på plats i eftermiddag. Ha tålamod och börja spara lite varje månad. Först när reserven är på plats kan du börja spara till stora drömmar som lägenhet, resor mm. Då kan vi också kräva mer tillväxt, eftersom vi tål att värdet varierar mer. Vi ska ju spara så länge.

/Johanna Kull