Hej,

Det finns många saker som är bra att känna till innan man bestämmer sig för att ta ut allmän pension samtidigt som man arbetar. Genom att ta ut pensionen tidigare sänker du din allmänna pension (eftersom pengarna då ska räcka längre), vilket ger en lägre pension givet allt annat lika.

Tänk på att se över din totala inkomst eftersom den skatt du betalar kan komma att förändras om du får en ökad inkomst. Eventuella ersättningar kan minska vid en högre inkomst, tex. a-kassa, bostadstillägg och änkepension. Du kan få ut mindre pension efter skatt än om du väntat med att ta ut den. Pension och arbetsinkomst läggs nämligen ihop.

Fundera också över vad du ska använda för alternativ sparform och vad det kan ge dig. Ta reda på vilka avgifter som tas ut. Du kan själv välja att förvalta pengarna och på det viset slippa avgifter som gör att kapitalet sjunker.  

En fördel med det upplägg du funderar över är dock att du kan skydda dina pengar till dina efterlevande, något som inte är möjligt i den allmänna pensionen.

Hälsningar Maja Englund