Jag tänker ibland på det där året som en del tog efter gymnasiet. ”Sabbatsåret”, då många jobbade ihop en påse pengar och åkte jorden runt. Det var ett år. Den dagen vi går i pension kanske vi har 30 sabbatsår framför oss. Du har säkert drömmar om vad du ska göra med de åren. Men har du tänkt på hur du ska ha råd att uppfylla dem?

Hur långt kommer du för pengarna?
Jag vågar säga att de flesta har stenkoll på sin lön. Vad vi får i pension är däremot oklart för över en tredjedel av svenskarna, enligt en undersökning som pensionsbolaget SPP låtit göra. Varför har vi inte en räkna-ner-kalender till de där åren då vi kan åka jorden runt igen? Och hur kan vi inte ha koll på om vi ens har råd att åka halvvägs?

Drömmar skiljer sig åt i landet
SPP har tidigare gjort en undersökning om hur våra pensionsdrömmar ser ut. Generellt ville över hälften umgås med barn och barnbarn, och resa. Men visionen om livet som pensionär skilde sig åt beroende på var i Sverige frågan ställdes. De boende i Övre Norrland var i högst utsträckning intresserade av att flytta till ett varmare land. Stockholmarna var i avsevärt högre utsträckning mer intresserade av att gå på teater och bio. I Norra Mellansverige var TV-tittande mer populärt än på annat håll.

Få agerar för att göra de där sabbatsåren roligare
Utöver sparandet i den allmänna pensionen och tjänstepensionen är det bara en tredjedel som anger att de har ett kompletterande sparande för att nå drömmarna. Samtidigt önskar 4 av 5 få gå i pension före 65 år. Med risk att låta snusförnuftig vill jag säga – vakna! Dagens 70-åringar har en hälsa som motsvarar 50-åringars på 1970-talet. De där sabbatsåren kan bli rätt tråkiga med ett ekande konto.

Varför har vi inte en räkna-ner-kalender till de där åren då vi kan åka jorden runt igen? Mina 5 tips för att göra sabbatsåren roligare:

  • Börja drömma!

    Ta reda på hur mycket du har samlat ihop till pensionen hittills och gör en prognos på Minpension.se. för att se hur mycket du troligtvis får ut den dag det är dags.

    Tänk till över hur mycket du kan behöva spara för att komplettera din pension för att ha råd med dina drömmar. SPP har tillexempel samlat all information om hur du kan gå till väga. Du hittar den här.

    Spara gärna i hållbara alternativ, jag är övertygad om att det är bäst både för plånboken och världen vi pensioneras i.

    Alldeles för få vet vad som händer med pensionen vid en skilsmässa. Den allmänna pensionen ingår inte och tjänstepensionen ingår oftast inte i en bodelning. Med anledning av det kan det vara bra att känna till att kvinnor i Sverige i genomsnitt får runt 70 procent av vad männen får i pension på grund av generellt lägre löner och för att kvinnor i större utsträckning arbetar mer deltid än män. Det gäller att bli kompenserad och att kompensera medan kärleken fortfarande finns! (sedan hoppas jag såklart att du slipper skilsmässa).