Aldrig har pensioner varit en så het fråga som 2018. Över hälften av väljarna rankar just pensioner som den viktigaste privatekonomiska frågan inför valet, och partierna svarar med löften om sänkt pensionärsskatt och höjda garantipensioner. Självklart är det viktigt att lyssna in vad som händer här och nu, men du måste komma ihåg att dina pensionspengar ska överleva regeringar av regnbågens alla färger!

Om staten tar hand om oss, eller om du behöver spara själv, beror helt på vad du har för förväntningar på livet efter arbetslivet. Idag har vi ett system där du kan förvänta dig ca 60% av din slutlön. Skattelättnader, förändringar inom den statliga pensionen och möjlighet att jobba längre kan självklart ha effekt. Men i väntan på vad som komma skall, låt oss skruva ner volymen på debatten ett tag och bena ut några saker du själv kan göra för att maxa pensionen.

Vad ska jag som jobbar göra?
- Skaffa dig en nulägesbild. Logga in på minPension.se för överblick av din pension.
- Säkerställ att du har tjänstepension idag. Prata med din arbetsgivare för att få grepp om vad de sätter av.
- Spara extra. Lägg undan en extraslant själv per månad eller se över möjligheterna att byta delar av din lön mot extra pension, så kallad löneväxling.
- Placera efter förutsättningar. Högre risk ger möjlighet till högre avkastning. Har du många år kvar att jobba kanske du vågar ta lite högre risk.
- Avveckla avgifter. Se till att du betalar en skälig summa för ditt sparande. Det finns många likvärdiga fonder där prislappen kan variera.
Vad ska jag som pensionär göra?
- Gör en budget och en tidslinje. Var har du för inkomster och utgifter. Du får säkert pension från flera håll, hur länge kommer de betalas ut?
- Går kalkylen inte ihop, se över om du har rätt till bostadsbidrag.
- Var aktiv i ditt sparande även under tiden du tar ut pension. Delar av din pension kommer säkert betalas ut resten av ditt liv, eller under en längre tid. Sparar du i fonder kan det vara bra att se över risknivån och avgifterna.
Vad ska jag göra oavsett?
- Se till att spara hållbart! Ett hållbart sparande har över tid avkastat bättre än likvärdiga fonder. Bra för plånboken och världen.