Så bra att du lyfter denna fråga, eftersom det är lätt att glömma bort sitt pensionssparande när man blir egen efter att ha varit anställd och plötsligt helt och hållet ansvarar för pensionen själv. Jag tycker att egenföretagare ska sikta in sig på att ha likvärdiga villkor som vid en anställning. Så här kommer mina främsta tips:
1) Ta ut lön/överskott och betala skatt, eftersom det bidrar till din allmänna pension. Vid en lön på 42 031 kronor (2018) i månaden maximeras inbetalningen till din allmänna pension.
2) Kompensera med fördel utebliven tjänstepension som du får när du är anställd med eget sparande. Sparar du 4,5% av din inkomst i ett långsiktigt sparande motsvarar det vad de flesta anställda får inbetalt till tjänstepension. Om din lön är högre än den lönenivå som jag skriver om i punkt 1 kan det finnas anledning att sätta av en större procentsats på just den delen.
3) Fundera även på att teckna försäkring för skydd ifall du skulle bli långvarigt sjuk eller skydd för efterlevande. Allt fler tjänstepensionsleverantörer erbjuder nämligen även detta idag.

Mer information om vad som gäller specifikt för de olika bolagsformerna och pension hittar du här

Hälsningar,
Maja Englund