Vill du ha hjälp? Ring oss! 08-5000 2000

Krönika: Så växlar du upp pensionen!

Pension  / 
Så växlar du upp pensionen!
Att kunna gå i pension tidigt och samtidigt ha en god ekonomi att leva på drömmer många om. Men vägen dit kräver planering och aktiva val. Ett populärt sätt att lägga in en extra växel till pensionen är att löneväxla, vilket innebär att du byter en del av din lön idag mot pensionssparande.

Det ökade intresset för löneväxling kan vara en konsekvens av att avdragsrätten för privat pensionssparande togs bort 2016. Löneväxling blev då ett naturligt alternativ för många, som fortsatt önskar spara extra till pensionen och som tjänar lite mer.

Vad är då löneväxling och hur fungerar det?
Löneväxling till tjänstepension är ett sätt att spara extra inför pensionen. Och det görs via din arbetsgivare. Man kan enkelt beskriva det som att du byter bort en del av din lön mot pension. Svårare än så är det inte.

Du kan få upp till sex procent mer avsatt till pension än den lön som du väljer att avstå ifrån. Vi leker med tanken att du väljer att avstå 1000 kronor av din bruttolön idag. Det innebär att du kommer att få cirka 1060 kronor avsatt till pension. Skattereglerna för löneväxling är förmånligt för både dig som anställd och din arbetsgivare!

Vem kan löneväxla?
För att löneväxling ska vara förmånligt så måste din månadslön uppnå ett visst belopp, det här beloppet varierar från år till år och bestäms utifrån årets aktuella inkomstbasbelopp. Din arbetsgivare behöver även erbjuda anställda löneväxling, du kan inte löneväxla som privatperson, utan den här typen av sparande sker via din arbetsgivare då sparbeloppet sätts av innan din lön inkomstbeskattas.

Tips på vad som kan vara bra att tänka på om du vill löneväxla:

1. Det är upp till din arbetsgivare
Hör efter med din arbetsgivare, exempelvis din chef eller din HR avdelning, om de erbjuder löneväxling på arbetsplatsen. Boka ett möte med personen som tar hand om pensionsfrågorna och få den information du behöver för att ta beslut om just detta är intressant för dig. En förutsättning för att du ska kunna löneväxla är att din arbetsgivare erbjuder det. Gör dom inte det idag kan du alltid ställa frågan!

2. Tjärnar du på att löneväxla?
Du behöver utifrån 2019 års inkomstbasbelopp ha en lön som inte understiger 43 300 i månaden, för att det ska vara ett förmånligt sätt att spara på. Om du kan och vill löneväxla så bestämmer du själv hur stor del av din lön idag som ska växlas till pension. Se till att det i avtalet mellan dig och din arbetsgivare står att du får en kompensation på cirka sex procent utöver den summa du väljer att växla.

3. Passar inte alla
För dig som tjärnar mindre än 43 300 kronor i månaden så är det bättre att se över andra alternativa sparformer som passar för pensionssparande. är några exempel!

4. Få koll på avgifterna
Oavsett om du löneväxlar eller pensionssparar på annat sätt är det bra att ha koll på vad du betalar för avgifter kopplade till ditt pensionssparande. Jämför avgifter för att se till att du får rätt sparande till rätt pris, och “valuta” för den avgift du betalar. Genom att undvika onödigt höga avgifter så går helt enkelt mer pengar till ditt sparande.

Maja Englund, Pensionsekonom på SPP
Maja Englund
Maja Englund
Pensionsekonom SPP
Fler frågor och krönikor

Fråga: Vad händer med de fonder som nu tas bort i premiepensionen?

Pension  / 
Innehavet hamnar antingen i AP7 Såfa eller i en annan fond. Avregistreras fonden och du inte gör ett aktivt val av ny fond flyttas innehavet till AP7 Såfa. Förändras fonden på något vis och du inte gör...
Maja Englund
Maja Englund
Pensionsekonom SPP

Fråga: Hur ändras pensionen med nya regeringen?

Pension  / 
Partierna har en pensionsöverenskommelse över blockgränserna. Några av de viktigaste punkterna i överenskommelsen är att grundskyddet ska förbättras där fokus ska vara på de mest ekonomiskt utsatta vilket...
Maja Englund
Maja Englund
Pensionsekonom SPP

Fråga: Vart kan jag vända mig för att ta ut min pension?

Pension  / 
De bolag som förvaltar dina pensionspengar brukar ofta erbjuda rådgivning och hjälpa till med planering inför pensionen. Mitt tips är att kontakta de bolag som tar hand om din pension och fråga hur de...
Maja Englund
Maja Englund
Pensionsekonom SPP

Fråga: Hur vet man om man kan flytta sin pension? Och om man bör göra det?

Pension  / 
Hej! Det är en bra fråga som inte har ett helt enkelt svar. När det gäller det tidigare så kallade IPS-sparandet är det fri flytträtt på pengarna till andra sparinstitut. I vissa kollektivavtals tjänstepensioner...
Magnus Hjelmér
Magnus Hjelmér
Vardagsekonom ICA Banken

Krönika: Så enkelt får du koll på hela pensionen!

Pension  / 
Fokus på pensionen i vårens tecken, kan man verkligen tala om att det är. I årstider som dessa, på alla håll och kanter, möts vi av en påminnelse om vår framtida lön – pensionen. Det dimper ner orange...
Maja Englund
Maja Englund
Pensionsekonom SPP
Compricer Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Din fråga har blivit skickad till expertpanelen.
Compricer Jämförs just nu
Bilförsäkring
Helförsäkring, Audi 4g a6 allroad quattro
  • Lägst årskostnad 15 960 kr
  • Högst årskostnad 23 808 kr
  • Att spara 7 848 kr

Jämför här

Compricer Bilförsäkring
Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!
Bilförsäkring

Jämför här

Compricer Senaste nyheterna
2019-06-11

Vi sparar på rätt bra i Sverige. Om man ser till sparandet som andel av vår disponibla inkomst är det all time high om vi tittar tillbaka till år 1950.

Läs mer här

Compricer Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!
Min Stora dag
Compricer Compricer Wiki
Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Gå till Wikin