Att kunna gå i pension tidigt och samtidigt ha en god ekonomi att leva på drömmer många om. Men vägen dit kräver planering och aktiva val. Ett populärt sätt att lägga in en extra växel till pensionen är att löneväxla, vilket innebär att du byter en del av din lön idag mot pensionssparande.

Det ökade intresset för löneväxling kan vara en konsekvens av att avdragsrätten för privat pensionssparande togs bort 2016. Löneväxling blev då ett naturligt alternativ för många, som fortsatt önskar spara extra till pensionen och som tjänar lite mer.

Vad är då löneväxling och hur fungerar det?
Löneväxling till tjänstepension är ett sätt att spara extra inför pensionen. Och det görs via din arbetsgivare. Man kan enkelt beskriva det som att du byter bort en del av din lön mot pension. Svårare än så är det inte.

Du kan få upp till sex procent mer avsatt till pension än den lön som du väljer att avstå ifrån. Vi leker med tanken att du väljer att avstå 1000 kronor av din bruttolön idag. Det innebär att du kommer att få cirka 1060 kronor avsatt till pension. Skattereglerna för löneväxling är förmånligt för både dig som anställd och din arbetsgivare!

Vem kan löneväxla?
För att löneväxling ska vara förmånligt så måste din månadslön uppnå ett visst belopp, det här beloppet varierar från år till år och bestäms utifrån årets aktuella inkomstbasbelopp. Din arbetsgivare behöver även erbjuda anställda löneväxling, du kan inte löneväxla som privatperson, utan den här typen av sparande sker via din arbetsgivare då sparbeloppet sätts av innan din lön inkomstbeskattas.

Tips på vad som kan vara bra att tänka på om du vill löneväxla:

1. Det är upp till din arbetsgivare
Hör efter med din arbetsgivare, exempelvis din chef eller din HR avdelning, om de erbjuder löneväxling på arbetsplatsen. Boka ett möte med personen som tar hand om pensionsfrågorna och få den information du behöver för att ta beslut om just detta är intressant för dig. En förutsättning för att du ska kunna löneväxla är att din arbetsgivare erbjuder det. Gör dom inte det idag kan du alltid ställa frågan!

2. Tjärnar du på att löneväxla?
Du behöver utifrån 2019 års inkomstbasbelopp ha en lön som inte understiger 43 300 i månaden, för att det ska vara ett förmånligt sätt att spara på. Om du kan och vill löneväxla så bestämmer du själv hur stor del av din lön idag som ska växlas till pension. Se till att det i avtalet mellan dig och din arbetsgivare står att du får en kompensation på cirka sex procent utöver den summa du väljer att växla.

3. Passar inte alla
För dig som tjärnar mindre än 43 300 kronor i månaden så är det bättre att se över andra alternativa sparformer som passar för pensionssparande. är några exempel!

4. Få koll på avgifterna
Oavsett om du löneväxlar eller pensionssparar på annat sätt är det bra att ha koll på vad du betalar för avgifter kopplade till ditt pensionssparande. Jämför avgifter för att se till att du får rätt sparande till rätt pris, och “valuta” för den avgift du betalar. Genom att undvika onödigt höga avgifter så går helt enkelt mer pengar till ditt sparande.

Maja Englund, Pensionsekonom på SPP