Maja Englund
Maja Englund
Pensionsekonom SPP

Krönika: Så växlar du upp pensionen!

Så växlar du upp pensionen!
Pension Att kunna gå i pension tidigt och samtidigt ha en god ekonomi att leva på drömmer många om. Men vägen dit kräver planering och aktiva val. Ett populärt sätt att lägga in en extra växel till pensionen är att löneväxla, vilket innebär att du byter en del av din lön idag mot pensionssparande.

Det ökade intresset för löneväxling kan vara en konsekvens av att avdragsrätten för privat pensionssparande togs bort 2016. Löneväxling blev då ett naturligt alternativ för många, som fortsatt önskar spara extra till pensionen och som tjänar lite mer.

Vad är då löneväxling och hur fungerar det?
Löneväxling till tjänstepension är ett sätt att spara extra inför pensionen. Och det görs via din arbetsgivare. Man kan enkelt beskriva det som att du byter bort en del av din lön mot pension. Svårare än så är det inte.

Du kan få upp till sex procent mer avsatt till pension än den lön som du väljer att avstå ifrån. Vi leker med tanken att du väljer att avstå 1000 kronor av din bruttolön idag. Det innebär att du kommer att få cirka 1060 kronor avsatt till pension. Skattereglerna för löneväxling är förmånligt för både dig som anställd och din arbetsgivare!

Vem kan löneväxla?
För att löneväxling ska vara förmånligt så måste din månadslön uppnå ett visst belopp, det här beloppet varierar från år till år och bestäms utifrån årets aktuella inkomstbasbelopp. Din arbetsgivare behöver även erbjuda anställda löneväxling, du kan inte löneväxla som privatperson, utan den här typen av sparande sker via din arbetsgivare då sparbeloppet sätts av innan din lön inkomstbeskattas.

Tips på vad som kan vara bra att tänka på om du vill löneväxla:

1. Det är upp till din arbetsgivare
Hör efter med din arbetsgivare, exempelvis din chef eller din HR avdelning, om de erbjuder löneväxling på arbetsplatsen. Boka ett möte med personen som tar hand om pensionsfrågorna och få den information du behöver för att ta beslut om just detta är intressant för dig. En förutsättning för att du ska kunna löneväxla är att din arbetsgivare erbjuder det. Gör dom inte det idag kan du alltid ställa frågan!

2. Tjärnar du på att löneväxla?
Du behöver utifrån 2019 års inkomstbasbelopp ha en lön som inte understiger 43 300 i månaden, för att det ska vara ett förmånligt sätt att spara på. Om du kan och vill löneväxla så bestämmer du själv hur stor del av din lön idag som ska växlas till pension. Se till att det i avtalet mellan dig och din arbetsgivare står att du får en kompensation på cirka sex procent utöver den summa du väljer att växla.

3. Passar inte alla
För dig som tjärnar mindre än 43 300 kronor i månaden så är det bättre att se över andra alternativa sparformer som passar för pensionssparande. är några exempel!

4. Få koll på avgifterna
Oavsett om du löneväxlar eller pensionssparar på annat sätt är det bra att ha koll på vad du betalar för avgifter kopplade till ditt pensionssparande. Jämför avgifter för att se till att du får rätt sparande till rätt pris, och “valuta” för den avgift du betalar. Genom att undvika onödigt höga avgifter så går helt enkelt mer pengar till ditt sparande.

Maja Englund, Pensionsekonom på SPP

Fler frågor och krönikor

Maja Englund
Maja Englund
Pensionsekonom SPP

Fråga: Vilka skillnader blir det för våra pensioner nästa år med den nya M Kd budgeten?

Pension Partierna har en pensionsöverenskommelse över blockgränserna. Några av de viktigaste punkterna i överenskommelsen är att grundskyddet ska förbättras där fokus ska vara på de mest ekonomiskt utsatta vilket...

Fråga: Vilka skillnader blir det för våra pensioner nästa år med den nya M Kd budgeten? >>

Maja Englund
Maja Englund
Pensionsekonom SPP

Fråga: Hur investeras den del av den allmänna pensionen som man inte själv får välja investering till?

Pension Hej! Inkomstpensionen bygger på att det varje år betalas in en pensionsavgift om 16 procent. Dessa pengar betalas sedan ut till de som är pensionärer idag. Om det blir några pengar över placeras dessa...

Fråga: Hur investeras den del av den allmänna pensionen som man inte själv får välja investering till? >>

Maja Englund
Maja Englund
Pensionsekonom SPP

Fråga: Hur vet man hur mycket man bör spara till sin pension?

Pension Hej! Tack för din fråga! Vad bra att du tänker på din pension, det kan vara lätt att glömma bort det när man har ett företag att sköta. För att du ska få samma pension som om du vore anställd finns...

Fråga: Hur vet man hur mycket man bör spara till sin pension? >>

Sharon Lavie
Sharon Lavie
Familjeekonom Ikano Bank

Krönika: Maxa din pension

Pension Medellivslängden ökar stadigt i Sverige vilket innebär att vi kommer behöva jobba längre upp i ålder för att få pensionen att räcka till. I takt med att den allmänna pensionen sjunker blir tjänstepensionen...

Krönika: Maxa din pension >>

Maja Englund
Maja Englund
Pensionsekonom SPP

Fråga: Får alla löneväxla? Och är det bra för alla?

Pension Hej! Tack för din fråga. Du kan löneväxla även fast du redan har en tjänstepension. Däremot passar inte löneväxling alla. Om månadslönen understiger 43 309 kronor (2019) efter löneväxling minskar den...

Fråga: Får alla löneväxla? Och är det bra för alla? >>

Jämförs just nu Compricer

Halvförsäkring, Toyota avensis verso

Lägst årskostnad 7 691 kr
Högst årskostnad 10 692 kr
Att spara 3 001 kr

Jämför här

Bilförsäkring Compricer

Bilförsäkring Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!

Jämför här

Senaste nyheterna Compricer

2018 års inkomstuppgifter för över 2,5 miljoner svenskar registrerade

2019-04-16

Nyhet

Lån I förra veckan kom taxeringsuppgifter för 2018 in i UCs system. Det innebär att när en kreditupplysning görs från och med nu så kommer 2018 års inkomstuppgifter att finnas med.

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Fyll i din e-postadress nedan:

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Vi stödjer MinStoraDag! Compricer

Min Stora dag

Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!

Compricer Wiki Compricer

Wiki Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Till Wikin