Fokus på pensionen i vårens tecken, kan man verkligen tala om att det är. I årstider som dessa, på alla håll och kanter, möts vi av en påminnelse om vår framtida lön – pensionen. Det dimper ner orange kuvert och årsbesked hos miljontals pensionssparare. Men har du koll på vilket besked som visar vad och vilka delar din pension egentligen består av?

Att pensionen kommer spela en viktig roll när det väl är dags att börja leva livet som pensionär är rätt uppenbart. Kanske känns det som om att såväl dina pensionspengar och informationen är utspridd, men du kan vara lugn. På minPension får du en bra överblick av hela din pension!

Pensionssystemet består av tre olika delar. Hur mycket pensionspengar som finns i varje del och om alla delar finns med är individuellt. Oavsett hur det ser ut för just dig idag så är det bra att veta lite mer om varje del:

Del 1: Allmän pension kommer från staten
Den allmänna pensionen sköts av Pensionsmyndigheten och består av två delar, inkomstpension och premiepension, som grundas på inkomster du skattat för. Inkomstpensionen går inte att påverka, men däremot kan du påverka hur din premiepension ska placeras genom att göra egna fondval.

Del 2: Tjänstepension kommer från din arbetsgivare
Tjänstepension kommer från din arbetsgivare, eller dina tidigare arbetsgivare. Många har tjänstepension, men inte alla, 1 av 10 saknar denna del. Om du haft olika arbetsgivare är förmodligen din tjänstepension utspridd hos flera pensionsbolag.

Del 3: Eget sparande till pensionen
Sparande till pensionen är också något som inte alla har, men kan ha stor påverkan på din framtida lön. Eget sparande är ett frivilligt komplement till pensionen som du själv avgör om du behöver.


6 steg - för att få koll på din pension:

1. Boka in egenpensionstid i kalendern
Börja med att planera in 30 till 60 minuters egenpensionstid, när det passar dig, men skjut inte upp det, ta tag i det så snart du kan!

2. Logga in på minpension.se
Här kommer du att mötas av ditt namn och en pensionsprognos. Klicka dig in på rutan som heter "Intjänad pension".

3. Din intjänade pension och dess olika delar
När du kommit så här långt, så kommer du mötas av fyra olika rutor:
total pension, allmän pension, tjänstepension och privat pension. Här kan du klicka dig runt och läsa mer om varje del för att få bättre koll. Din intjänade pension består av de pensionspengar du hittills tjänat ihop från via staten och arbetsgivaren. För din privata pension behöver du lägga in uppgifter på egen hand för att den ska komma med i din totala översikt.

4. Din totala pension
Den totala pensionen är summan av all din pension tillsammans. Här kan du se hur mycket och var ditt samlade pensionskapital förvaltas.

5. Lägg fokus på det du tycker är extra intressant
När du har bekantat dig med pensionens olika delar kan du lägga lite extra fokus på det du tycker är intressant eller vill få bättre koll på. Eftersom tjänstepension ligger mig varmt om hjärtat brukar jag lägga lite extra tid på just den delen. Tjänstepension ger dig kunskap om vilka bolag som förvaltar dina pensionspengar och det totala intjänade kapitalet från arbetsgivaren.

6. Vill du ha mer – så finns det mer
Minpension är en portal med mycket gosaker och bra funktioner. Du kan exempelvis se pensionsstatistik och testa simulatorn. Om du har tid och energi, ägna några extra minuter att kolla runt när du väl tagit dig in. Lycka till!


Maja Englund, Pensionsekonom på SPP