Vill du ha hjälp? Ring oss! 08-5000 2000

Krönika: Så enkelt får du koll på hela pensionen!

Pension  / 
Så enkelt får du koll på hela pensionen!
Fokus på pensionen i vårens tecken, kan man verkligen tala om att det är. I årstider som dessa, på alla håll och kanter, möts vi av en påminnelse om vår framtida lön – pensionen. Det dimper ner orange kuvert och årsbesked hos miljontals pensionssparare. Men har du koll på vilket besked som visar vad och vilka delar din pension egentligen består av?

Att pensionen kommer spela en viktig roll när det väl är dags att börja leva livet som pensionär är rätt uppenbart. Kanske känns det som om att såväl dina pensionspengar och informationen är utspridd, men du kan vara lugn. På minPension får du en bra överblick av hela din pension!

Pensionssystemet består av tre olika delar. Hur mycket pensionspengar som finns i varje del och om alla delar finns med är individuellt. Oavsett hur det ser ut för just dig idag så är det bra att veta lite mer om varje del:

Del 1: Allmän pension kommer från staten
Den allmänna pensionen sköts av Pensionsmyndigheten och består av två delar, inkomstpension och premiepension, som grundas på inkomster du skattat för. Inkomstpensionen går inte att påverka, men däremot kan du påverka hur din premiepension ska placeras genom att göra egna fondval.

Del 2: Tjänstepension kommer från din arbetsgivare
Tjänstepension kommer från din arbetsgivare, eller dina tidigare arbetsgivare. Många har tjänstepension, men inte alla, 1 av 10 saknar denna del. Om du haft olika arbetsgivare är förmodligen din tjänstepension utspridd hos flera pensionsbolag.

Del 3: Eget sparande till pensionen
Sparande till pensionen är också något som inte alla har, men kan ha stor påverkan på din framtida lön. Eget sparande är ett frivilligt komplement till pensionen som du själv avgör om du behöver.


6 steg - för att få koll på din pension:

1. Boka in egenpensionstid i kalendern
Börja med att planera in 30 till 60 minuters egenpensionstid, när det passar dig, men skjut inte upp det, ta tag i det så snart du kan!

2. Logga in på minpension.se
Här kommer du att mötas av ditt namn och en pensionsprognos. Klicka dig in på rutan som heter "Intjänad pension".

3. Din intjänade pension och dess olika delar
När du kommit så här långt, så kommer du mötas av fyra olika rutor:
total pension, allmän pension, tjänstepension och privat pension. Här kan du klicka dig runt och läsa mer om varje del för att få bättre koll. Din intjänade pension består av de pensionspengar du hittills tjänat ihop från via staten och arbetsgivaren. För din privata pension behöver du lägga in uppgifter på egen hand för att den ska komma med i din totala översikt.

4. Din totala pension
Den totala pensionen är summan av all din pension tillsammans. Här kan du se hur mycket och var ditt samlade pensionskapital förvaltas.

5. Lägg fokus på det du tycker är extra intressant
När du har bekantat dig med pensionens olika delar kan du lägga lite extra fokus på det du tycker är intressant eller vill få bättre koll på. Eftersom tjänstepension ligger mig varmt om hjärtat brukar jag lägga lite extra tid på just den delen. Tjänstepension ger dig kunskap om vilka bolag som förvaltar dina pensionspengar och det totala intjänade kapitalet från arbetsgivaren.

6. Vill du ha mer – så finns det mer
Minpension är en portal med mycket gosaker och bra funktioner. Du kan exempelvis se pensionsstatistik och testa simulatorn. Om du har tid och energi, ägna några extra minuter att kolla runt när du väl tagit dig in. Lycka till!


Maja Englund, Pensionsekonom på SPP

Maja Englund
Maja Englund
Pensionsekonom SPP
Fler frågor och krönikor

Fråga: Hur vet jag om jag bör flytta min pension?

Pension  / 
Hej! Börja med att undersöka hos ditt försäkringsbolag om du har rätt att flytta din pensionsförsäkring, idag tillåts tyvärr inte alla försäkringar att flyttas. Är det en tjänstepension du överväger att...
Maja Englund
Maja Englund
Pensionsekonom SPP

Fråga: Hur stor blir pensionen om man inte haft tjänstepension?

Pension  / 
Hej och tack för din fråga! Alla som arbetat eller bott i Sverige får allmän pension. Den grundas på alla inkomster du betalar skatt för. En undersökning som Pensionsmyndigheten gjort visar att individer...
Maja Englund
Maja Englund
Pensionsekonom SPP

Fråga: Bör jag flytta mitt pensionssparande till traditionellt sparande?

Pension  / 
Hej och tack för din fråga! Precis som du skriver så innebär traditionellt sparande generellt sett en lägre risk, men då även en minskad möjlighet till högre avkastning. Vad du ska välja beror på många...
Maja Englund
Maja Englund
Pensionsekonom SPP

Fråga: Får jag spara till min pension trots att jag får tjänstepension?

Pension  / 
Hej och tack för din fråga! Avdragsrätten för privat pensionssparande togs bort 2016. Löneväxling via arbetsgivaren blev då ett naturligt alternativ för många, som fortsatt önskar spara extra till...
Maja Englund
Maja Englund
Pensionsekonom SPP

Fråga: Är det lag på att betala tjänstepension?

Pension  / 
Hej och tack för din fråga! Nej, det är inte lag på att arbetsgivaren måste betala in tjänstepension. Däremot så reglerar vanligtvis kollektivavtalet den frågan. Men om du arbetat på en arbetsplats utan...
Maja Englund
Maja Englund
Pensionsekonom SPP
Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Din fråga har blivit skickad till expertpanelen.
Jämförs just nu
El
Fast pris, bor i lägenhet, 20000 kWh/år
  • Lägst årskostnad 11 555 kr
  • Högst årskostnad 13 750 kr
  • Att spara 2 195 kr

Jämför här

Bilförsäkring
Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!

Jämför här

Senaste nyheterna
Goda nyheter: 20 procent lägre elnätspriser
Goda nyheter: 20 procent lägre elnätspriser
10 tips som boostar upp din ekonomi efter semester
10 tips som boostar upp din ekonomi efter semester
Bra där! Fler väljer indexfonder. Och tjänar pengar!
Bra där! Fler väljer indexfonder. Och tjänar pengar!

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!
Compricer Wiki
Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Gå till Wikin