Vill du ha hjälp? Ring oss! 08-5000 2000

Krönika: Så enkelt får du koll på hela pensionen!

Pension  / 
Så enkelt får du koll på hela pensionen!
Fokus på pensionen i vårens tecken, kan man verkligen tala om att det är. I årstider som dessa, på alla håll och kanter, möts vi av en påminnelse om vår framtida lön – pensionen. Det dimper ner orange kuvert och årsbesked hos miljontals pensionssparare. Men har du koll på vilket besked som visar vad och vilka delar din pension egentligen består av?

Att pensionen kommer spela en viktig roll när det väl är dags att börja leva livet som pensionär är rätt uppenbart. Kanske känns det som om att såväl dina pensionspengar och informationen är utspridd, men du kan vara lugn. På minPension får du en bra överblick av hela din pension!

Pensionssystemet består av tre olika delar. Hur mycket pensionspengar som finns i varje del och om alla delar finns med är individuellt. Oavsett hur det ser ut för just dig idag så är det bra att veta lite mer om varje del:

Del 1: Allmän pension kommer från staten
Den allmänna pensionen sköts av Pensionsmyndigheten och består av två delar, inkomstpension och premiepension, som grundas på inkomster du skattat för. Inkomstpensionen går inte att påverka, men däremot kan du påverka hur din premiepension ska placeras genom att göra egna fondval.

Del 2: Tjänstepension kommer från din arbetsgivare
Tjänstepension kommer från din arbetsgivare, eller dina tidigare arbetsgivare. Många har tjänstepension, men inte alla, 1 av 10 saknar denna del. Om du haft olika arbetsgivare är förmodligen din tjänstepension utspridd hos flera pensionsbolag.

Del 3: Eget sparande till pensionen
Sparande till pensionen är också något som inte alla har, men kan ha stor påverkan på din framtida lön. Eget sparande är ett frivilligt komplement till pensionen som du själv avgör om du behöver.


6 steg - för att få koll på din pension:

1. Boka in egenpensionstid i kalendern
Börja med att planera in 30 till 60 minuters egenpensionstid, när det passar dig, men skjut inte upp det, ta tag i det så snart du kan!

2. Logga in på minpension.se
Här kommer du att mötas av ditt namn och en pensionsprognos. Klicka dig in på rutan som heter "Intjänad pension".

3. Din intjänade pension och dess olika delar
När du kommit så här långt, så kommer du mötas av fyra olika rutor:
total pension, allmän pension, tjänstepension och privat pension. Här kan du klicka dig runt och läsa mer om varje del för att få bättre koll. Din intjänade pension består av de pensionspengar du hittills tjänat ihop från via staten och arbetsgivaren. För din privata pension behöver du lägga in uppgifter på egen hand för att den ska komma med i din totala översikt.

4. Din totala pension
Den totala pensionen är summan av all din pension tillsammans. Här kan du se hur mycket och var ditt samlade pensionskapital förvaltas.

5. Lägg fokus på det du tycker är extra intressant
När du har bekantat dig med pensionens olika delar kan du lägga lite extra fokus på det du tycker är intressant eller vill få bättre koll på. Eftersom tjänstepension ligger mig varmt om hjärtat brukar jag lägga lite extra tid på just den delen. Tjänstepension ger dig kunskap om vilka bolag som förvaltar dina pensionspengar och det totala intjänade kapitalet från arbetsgivaren.

6. Vill du ha mer – så finns det mer
Minpension är en portal med mycket gosaker och bra funktioner. Du kan exempelvis se pensionsstatistik och testa simulatorn. Om du har tid och energi, ägna några extra minuter att kolla runt när du väl tagit dig in. Lycka till!


Maja Englund, Pensionsekonom på SPP

Maja Englund
Maja Englund
Pensionsekonom SPP
Fler frågor och krönikor

Fråga: Vad händer med de fonder som nu tas bort i premiepensionen?

Pension  / 
Innehavet hamnar antingen i AP7 Såfa eller i en annan fond. Avregistreras fonden och du inte gör ett aktivt val av ny fond flyttas innehavet till AP7 Såfa. Förändras fonden på något vis och du inte gör...
Maja Englund
Maja Englund
Pensionsekonom SPP

Fråga: Hur ändras pensionen med nya regeringen?

Pension  / 
Partierna har en pensionsöverenskommelse över blockgränserna. Några av de viktigaste punkterna i överenskommelsen är att grundskyddet ska förbättras där fokus ska vara på de mest ekonomiskt utsatta vilket...
Maja Englund
Maja Englund
Pensionsekonom SPP

Fråga: Vart kan jag vända mig för att ta ut min pension?

Pension  / 
De bolag som förvaltar dina pensionspengar brukar ofta erbjuda rådgivning och hjälpa till med planering inför pensionen. Mitt tips är att kontakta de bolag som tar hand om din pension och fråga hur de...
Maja Englund
Maja Englund
Pensionsekonom SPP

Fråga: Hur vet man om man kan flytta sin pension? Och om man bör göra det?

Pension  / 
Hej! Det är en bra fråga som inte har ett helt enkelt svar. När det gäller det tidigare så kallade IPS-sparandet är det fri flytträtt på pengarna till andra sparinstitut. I vissa kollektivavtals tjänstepensioner...
Magnus Hjelmér
Magnus Hjelmér
Vardagsekonom ICA Banken

Fråga: Vad gör man om man sparar i fonder till sin premiepension som tas bort nu? Säljs de automatiskt?

Pension  / 
Innehavet hamnar antingen i AP7 Såfa eller i en annan fond. Avregistreras fonden och du inte gör ett aktivt val av ny fond flyttas innehavet till AP7 Såfa. Här kan du läsa mer om AP7 Såfa Förändras fonden...
Maja Englund
Maja Englund
Pensionsekonom SPP
Compricer Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Din fråga har blivit skickad till expertpanelen.
Compricer Jämförs just nu
El
Fast pris, bor i lägenhet, 20000 kWh/år
  • Lägst årskostnad 10 728 kr
  • Högst årskostnad 13 989 kr
  • Att spara 3 261 kr

Jämför här

Compricer Bilförsäkring
Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!
Bilförsäkring

Jämför här

Compricer Senaste nyheterna
2019-06-11

Vi sparar på rätt bra i Sverige. Om man ser till sparandet som andel av vår disponibla inkomst är det all time high om vi tittar tillbaka till år 1950.

Läs mer här

Compricer Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!
Min Stora dag
Compricer Compricer Wiki
Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Gå till Wikin