Att starta ett fondsparande är inte särskilt svårt. Bankerna vill ju ha kunder så de hjälper dig gärna. Det du ska tänka på är att välja ett investeringssparkonto (ISK) och att välja rätt fond.

De flesta banker har idag en någorlunda Bra och billig aktiefond så du kan hitta ett bra sparande hos de flesta banker. Är det inte viktigt för dig vilken bank du har så rekommenderar vi att bli kund hos Avanza vilket du blir snabbt och enkelt med bankID. När du väl är kund kan du sedan öppna ett ISK.

Nästa steg är att välja fond eller fonder. Gör du som vi tycker och väljer en bred global aktiefond finns ingen anledning att ha mer än en fond. Du behöver alltså ingen hel portfölj.

Den fond vi rekommenderar i allmänhet är Länsförsäkringar Global indexnära. Det gör vi för att det är den billigaste globala aktiefonden som går att få tag på på den svenska marknaden just nu.

Om du har sparande som är mer kortsiktigt och inte lämpar sig för aktiefonder så avråder vi från räntefonder och rekommenderar istället ett vanligt sparkonto. Den “portfölj” vi rekommenderar de flesta blir därför en billig global aktiefond i ett ISK för långsiktigt sparande och ett sparkonto vid sidan av för mer kortsiktigt sparande.