Wallenbergarnas Investor är Sveriges största investmentbolag och också det mest ägda. Det är en bra start som ger bred exponering mot några av Sveriges största klenoder såsom SEB, Atlas Copco, Ericsson och Electrolux med flera. Dessutom har Investor en relativt stor onoterad del som man ju inte kommer åt på något annat sätt.

Vill man ha mer övervikt mot basindustri kan Fredrik Lundbergs Industrivärden vara ett alternativ. Där utgör Volvo, Sandvik och Essity mer än 60 procent av den totala exponeringen.

Coronapandemin har gjort att digitaliseringen i samhället tagit ett rejält kliv framåt. Kinnevik ger en spännande exponering mot det digitaliserade samhället. Här får man exponering mot exempelvis e-handel och digital hälsovård.

Det investmentbolag som gått bäst över tid är Latour som gett aktieägarna en totalavkastning (kurstillväxt + utdelning) på 206 000 % sedan 1985. Det är en årlig effektiv avkastning på 24,3 %. Likt de flesta bolag så har Latour en stark huvudägare i form av Gustaf Douglas. Det är en bedrift som nog kan vara svår att repetera. Det till trots så ger Latour exponering mot lite mindre bolag som rider på megatrender och har en internationaliseringspotential. Dessutom har de en stor onoterad del också.

Vissa investmentbolag ger exponering mot stora bolag, andra mot mindre eller spännande trender såsom digitalisering. Varför inte plocka ihop en spännande godispåse av några olika investmentbolag?