Hej och tack för din fråga!

Eftersom det är svårt att förutse framtiden vad gäller exempelvis avkastning och skatteregler så kan ett sätt att hantera den osäkerheten vara att man väljer flera olika alternativ för att spara privat till pensionen. Du kan spara exempelvis i värdepapper via depå eller s.k. vp-konto, investeringssparkonto (ISK) eller kapitalförsäkring.

I en värdepappersdepå/vp-konto skattar du för realiserade vinster och utdelningar samt att du kan göra avdrag för förluster. För ISK och kapitalförsäkring betalar du en årlig schablonskatt som beror på ditt kapitalunderlag och statslåneräntan oavsett om du gjort vinst eller inte.

Avgifter kan få stor påverkan för hur ditt sparkapital utvecklas på längre sikt. På konsumenternas.se kan du jämföra olika avgifter som bolagen tar ut.

Förutom avgifterna är det viktigaste att tänka vilken risk man vill ha på sitt sparande. Det vill säga exempelvis fördelningen mellan aktie- och räntefonder. Är man yngre såsom din dotter och ska spara i många år, har man möjlighet till en bättre värdeutveckling på sparandet genom att välja ett sparande med högre risk. Det vill säga en högre andel aktiefonder. Räntefonder har generellt en lägre risk.

Hälsningar Shoka