Hej!

Pensionssystemet i Sverige är i grunden ett starkt system och många klarar sig på den allmänna pensionen och tjänstepensionen. Om du vill få koll på hur mycket du beräknas få utbetalt från dessa två system tycker jag du ska logga in på .

I grund och botten behöver du bestämma hur stor del av nuvarande lön du vill leva på som pensionär. De flesta kan räkna med att få ut cirka 50 – 60 procent av sin slutlön. Vill man dryga ut den behöver man spara själv, precis så som du gör.

Det positiva i ditt fall är att du inte är skuldsatt och att du äger ditt boende som det troligtvis finns ett värde i. Ditt månadssparande är riktigt bra och om kan du fortsätta sätta av samma summa även framåt kommer du hinna spara ihop en riktigt bra pott pengar.

Du nämner att du inte vågat spara på börsen, vilket är ett beslut som alla själva behöver fatta. Tittar man i backspegeln har du missat en hel del avkastning, men samtidigt har du inte förlorat några pengar. Jag tycker inte du ska ta för stora risker med dina sparpengar med tanke på att du också ville försöka gå tidigare i pension. Ett alternativ är att investera en mindre del som du känner skulle vara ok om det tappar i värde. Det här ska i sådant fall vara pengar som du kan avvara sju år eller mer.

Jag skulle vilja skicka med att du har en jättebra grund att stå på och du ska vara stolt över dig själv.