Hej Mona!

Mitt tips är att du börjar med att logga in på minpension.se. Där kan du få en samlad bild av hur din pension ser ut idag och även göra en pensionsprognos för att ta reda på hur den väntas se ut vid pensionsdagen. På så vis kan du ta reda på om pensionen kommer räcka till för din vardag som pensionär eller om du behöver spara mer. Om du vill komma igång med ett kompletterande sparande finns det flera bra sparformer att välja bland, till exempel ett investerarsparkonto eller en kapitalförsäkring.

Det finns många bra sätt att dryga ut pensionen och hitta en passande pensionslösning. Fundera bland annat på vilken sparform du föredrar. Pensionspengarna ligger vanligen placerade i en traditionell försäkring eller i en fondförsäkring och ofta går det att byta mellan dessa alternativ. En traditionell försäkring har ett garantibelopp och innebär ofta en lägre risk
jämfört med en fondförsäkring. Däremot finns det i en fondförsäkring möjlighet att få en högre avkastning jämfört med den från en traditionell försäkring med garanterad ränta. På minpension.se kan du se dina försäkringar i detalj och ta reda på vilka möjligheter du har att ändra sparform.

För att maxa din pension är det även viktigt att du ser över dina avgifter. Jämför dina försäkringar med andra som erbjuds på marknaden och se till att du får valuta för den avgift som tas ut. Om du har haft flera arbetsgivare kan det också vara intressant att undersöka möjligheten att sänka dina avgifter genom att samla dina tjänstepension hos ett bolag. Fundera också vilket behov du har av ett efterlevandeskydd i dina försäkringar.

Genom att se över din pension med jämna mellanrum kan du hålla koll på utvecklingen av ditt sparande. Och glöm inte att även se över risknivån. Om du sparar i fonder eller i en fondförsäkring är det viktigt att du har en bra balans mellan aktier och räntor, och att du inte har en för stor exponering mot enskilda branscher och länder. I samband med att pensionsåldern närmar sig kan det vara en god idé att öka andelen tryggare räntor för att minska risken i ditt sparande inför utbetalning.

Låter det som mycket att hålla koll på? Ta kontakt med en duktig pensionsrådgivare, till exempel här på SPP, som kan hjälpa dig att hitta en pensionslösning som passar just dina behov och förutsättningar.

Hälsningar, Shoka