Jag är visserligen bilägare, men frågor i ämnet är en bra bit från mitt expertområde. I normala fall skulle jag säga pass på frågan, men du gjorde mig nyfiken att gräva mer.

Jag har alltid levt i tron att leasing är en finansieringsform för den som inte har råd att köpa bil. Intuitionen sa mig att det borde bli dyrare att leasa för att det varit en finansieringsform som passat företag som gillar bekvämlighet och vill slippa avskrivningar. Egen erfarenhet av dyra och tokiga leasingavtal på kontorsutrustning har nog också satt sina spår.

Exemplet du nämner verkar gå emot min erfarenhet så jag kikade runt på nätet och fastnade för Erik Naessén som driver elbilsexpert.com. Man skulle kunna beskriva honom som bilbranschens motsvarighet till Småspararguiden. En oberoende bilrådgivare alltså.

I en intervju på Rikatillsammans.se går han igenom just din frågeställning och pratar om att man bör göra en så kallad TCO-analys, total cost analysis, för att jämföra bilköp med leasing. I ditt exempel har du inte tagit med kostnader för service och underhåll vilket borde ytterligare spä på effekten.

Svaret på din fråga skulle kunna vara att det är någon form av kampanj på leasing medan nypriset är orört. Enligt Naessén kan det handla om att biltillverkarna vill hålla andrahandsvärdena uppe och därför rabatterar leasing istället för bilköp.