Fråga: Hur skall jag förvara mina pengar om jag inte litar på banken?
FRÅGA: Om jag har, x antal miljoner. Säg 20 miljoner. Och jag inte vill ha dom på en bank. Pga att jag inte vill att dom skall ha kontroll och förfogande över dom pengarna. Hur kan jag förvara dom då. Jag har guldtackor i ett kassaskåp, men, skulle det komma ut, skulle jag, och mina familjemedlemmar alltid ha en riskfaktor kring oss. Fonder, absolut, aktier med. men ibland vill man inte ha fonder eller aktier utan man vill ha dom mer eller mindre inlåsta på säker plats. Jag gillar t.ex en ledger, som för crypto. Och är något som jag faktiskt skulle vilja ha för fiat. Varför tänker jag så här, för att jag personligen inte litar på banker. Läser man igenom deras toa´s, så är det skrämmande. Visst man kan ha flera konton på olika banker med olika försäkringar som täcker upp. Men det är bara papper. Som kan försvinna, loggar, som kan försvinna. Såg ju hur det gick i grekland t.ex. Där bankerna stängde ned, och ingen kunde komma åt sina pengar. Vilket kan hända här med. Så nej jag har inget förtroende för banker, eller att politiker skall skydda mina tillgångar. Man vill ju förvara pengar, på ett sätt man enkelt att komma åt dom, utan att en tredje part skall ha förfogande över pengarna.
Som jag ser det finns dessa alternativ till buds:
- Förvara kontanter “i madrassen”
Det här är ju ett bildspråk men om du på något sätt förvarar stora mängder kontanter någonstans så kommer det antingen vara mycket riskabelt eller dyrt att försäkra. Undvik!
Pengar på sparkonto hos en eller flera banker
Det här är ju det vanliga sättet att pengar samlas på hög på. Genom att sprida ut pengarna med 1 Mkr per bank åtnjuter man också insättningsgaranti från Riksgälden.
Investera i råvaror som t.ex. guld
Som du nämner i frågan är det riskabelt att förvara stora värden på det här sättet. Eller dyrt att försäkra. Och om du istället väljer en digital variant, guldcertifikat eller liknande, så har du minst lika stora problem med förtroendet för att få loss pengarna som från banker misstänker jag. Dessutom tillkommer säkerligen någon form av avgift.
Investera i kryptovalutor
Här har du fördelen av att ha en ledger som du nämner. Nackdelen är att riskerna i kryptovalutor är väldigt stora och att framtiden är oviss för hur politiken skall förhålla sig till svarta marknaden med sin penningtvätt, den ohållbara elanvändningen och huruvida samhället kommer acceptera det som betalmedel i framtiden.
Hoppas på utvecklingen av framtida e-kronor
Hos Riksbanken pågår det ett pilotprojekt att lansera en svensk e-krona. Det skulle innebära att de kronor som vi är vana vid i sedlar och mynt nu också går att få digitalt. Det påminner om kryptovalutor med ledgers och tokens, men med den väsentliga skillnaden att värdet är knutet till vår valuta. Det skulle fortfarande vara banker som tillhandahöll växlingen och kontrollen av penningtvätt så kanske är det inte något alternativ som lockar heller?
Slutsats: utifrån din fråga kan jag inte se något självklart alternativ. Personligen litar jag mer på svenska banker än något av de andra alternativen och skulle därför välja sparkonton hos etablerade banker. Stor bank ger mer trygghet och lägre ränta. Och vice versa.
Aktuella sparkontoräntor
Här kan du hitta det bästa sparkontot. Jämför sparräntor och se var du får den högsta räntan.
Samtliga banker och inlåningsföretag omfattas av insättningsgaranti.
Observera att insättningsgarantin kan komma att gälla i annat land. Läs mer genom att trycka på informationsknappen, eller läs mer på aktörens hemsida. .
SBAB Bank
Coeli
Coeli erbjuder ett enkelt sparande med hög ränta och insättningsgaranti. Öppna ett rörligt sparkonto eller bind ditt sparande under en tid till en fast ränta. Vi har konkurrenskraftiga räntor som tål att jämföras.
Landshypotek Bank
Sparbanken Syd
Avida Finans
Nordiska
Lea Bank ASA
Sparkonto Plus: Högsta räntan för maximala besparingar, men uttag sker efter 31 dagar.
Sparkonto: Något lägre ränta än Sparkonto Pluss, men utan bindningstid, så du kan ta ut pengar när som helst.
Dina pengar är säkra upp till €100.000 tack vare vårt medlemskap i Bankenes Sikringsfond. Vi har sparalternativ som passar olika behov och mål för våra svenska kunder.
Collector sparkonto
Moank
Ett tryggt och smart sparande med insättningsgaranti och ränta från 3,70% till 4,30%.
Volvofinans Sparkonto
EP Bank
Resurs Bank
Den statliga insättningsgarantin som garanterar upp till 100 000 euro per kund,
gäller för alla sparkonton hos Resurs Bank.
Bank Norwegian
Borgo
Coop Spara
Marginalen
Saldo Bank
Spara tryggt med fast ränta.
Brocc Finance
Nordax Bank
JAK Medlemsbank
Vi erbjuder både fasträntekonton med löptider mellan 3-6 månader och sparkonton med rörlig ränta utan bindningstid. Självklart omfattas ditt sparande av den statliga insättningsgarantin.
Ansök direkt på vår hemsida och öppna ditt konto redan idag!
Skandia
Santander Consumer Bank
Svea Bank
Ikano Bank
Qliro
TF Bank
Aros Kapital
Serafim Finans
HoistSpar
SevenDay Bank
Qred
Grundat 2015 av entreprenörer för entreprenörer, är Qred Bank nu Sveriges snabbast växande fintech-företag, enligt Financial Times. Qred har levererat lönsam tillväxt från start och är marknadsledande i Norden.
ICA Banken
Nstart
BIGBANK
Bluestep Bank
Mangold
Northmill Bank
Froda
Carnegie
prova att ändra filtreringen
Övrig information
Räntorna uppdateras dagligen med information från de olika aktörernas webbsidor. Här kan du jämföra sparkonton där fler parametrar visas.
För bundna räntor visas den fasta räntan under perioden. Den effektiva årsräntan blir normalt lägre eftersom kapitalet för de flesta konton kapitaliseras efter löptidens slut.
När du väljer sparkonto tänk på att inte bara jämföra räntan. Om du vill kunna ta ut pengarna när du vill utan avgifter bör du välja ett konto med fria uttag. Om du vill vara säker bör du även välja ett konto som omfattas av insättningsgarantin. Insättningsgarantin handhas av Riksgälden och täcker belopp upp till 1 050 000 kr per kund. Tänk på att om du väljer ett konto utan insättningsgaranti har du inte detta skydd.
Relaterade artiklar
De senaste artiklarna
Läs vidare
Nästa artikel
Föregående artikel
Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Nyheter för din plånbok
Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.
Jämförs just nu
- Bilförsäkring
- Helförsäkring, E-klass
- Lägst årskostnad 5 580 kr
- Högst årskostnad 12 346 kr
-
Att spara 6 766 kr