Hej, pensionen påverkas på lite olika sätt om du väljer att fortsätta att jobba samtidigt som du tar ut den. Den allmänna pensionen är flexibel så den påverkas inte alls av en fortsatt arbetsinkomst. Men däremot kan skatten påverkas och bli högre om dina inkomster från lön och pension överstiger 40 000 kronor i månaden. Då kan du få betala statlig skatt på en del av lönen.

För tjänstepensionen gäller olika regler för olika avtal. Här är det bra att ta kontakt med ditt pensionsbolag för att ta reda på vad som gäller för dig. I en del avtal kan det finnas regler som gör att du bara får jobba en begränsad del om du tar ut pensionen. Ibland kan du inte heller välja att bara ta ut en del av tjänstepensionen. Tänk också på att om du väl börjar ta ut din tjänstepension så kan du inte ändra dig i efterhand.

De inkomster du har som lön och det du tar ut som pension beskattas olika. Det spelar dessutom roll hur gammal du är. Inkomster från lön beskattas lägre än pension. Skillnaden är jobbskatteavdraget. Du har också lägre skatt, både på pension och på lön, från det år du fyller 66 år (Födda 1955 år 2021). Då får du ett högre jobbskatteavdrag på lönen och ett högre grundavdrag på pensionen. Du tjänar in nya pensionsrätter när du fortsätter att jobba. Däremot får du inga nya pensionsrätter på den del av inkomsten som är pension.

Skatteverket har en bra beräkningssnurra där du kan räkna ut din skatt.