Hej, tack för en bra fråga! Det är nog många som funderar likt du. Och skönt nog är svaret nej. Dina pengar kommer inte brinna inne. Däremot är det så att pensionsbolagen har lite olika regler när det kommer till utbetalningen av pensioner. Ifall du inte meddelar något annat börjar en del pensionsbolag att betala ut dina pengar vid pensionsdagen medan andra skjuter upp utbetalningen.

Hur kan pensionsbolagen då betala ut din pension om du inte angett något kontonummer? Det fungerar genom att de samlas i en slags kassa. Du får sedan pengarna som en klumpsumma när du hör av dig och meddelar ditt konto. Det kan finnas nackdelar med det eftersom det kan påverka den skatt du behöver betala. Eftersom ditt sparande inte förvaltas aktivt utan bara "ligger på kontot" kan du även gå miste om eventuell avkastning.

Mitt tips till dig är att logga in på minpension.se för att få en samlad bild av hela din pension, där kan du både se din allmänna pension från staten och den som du tjänat in hos olika arbetsgivare.