Hej! Jag förstår att du undrar, tyvärr är det här väldigt krångligt. Grundtanken är att den allmänna pensionen ska finansieras av arbetsgivarna och av oss själva i form av pensionsavgifter som tas ut när vi deklarerar. Som individer betalar vi en allmän pensionsavgift på 7 procent av lönen (och på ersättningar från social- och arbetslöshetsförsäkringarna med några undantag). Men sen får vi automatiskt tillbaka den där avgiften i form av ett skatteavdrag. Det innebär i praktiken att vi inte betalar någon avgift alls, utan den allmänna pensionsavgiften finansieras istället med allmänna skatter.

Det är nu det börjar bli knepigt på riktigt: Man brukar säga att det betalas in motsvarande 18,5 procent av din lön till den allmänna pensionen. Men den pensionsgrundande inkomsten är inkomsten efter avdrag för den allmänna pensionsavgiften på 7 procent, och det är på den inkomsten som avgiften är 18,5 procent. Den högsta inkomst som du behöver betala pensionsavgift för är 8,07 inkomstbasbelopp. Det betyder att den högsta möjliga pensionsgrundande inkomsten blir 93 procent av 8,07 inkomstbasbelopp, det vill säga 7,5 inkomstbasbelopp.

Låter det snurrigt? Det är det. På senare år har pensionssystemet krånglats till mer och mer, och de här är en av de saker politikerna borde förenkla tycker jag.