Hej Mikael!

Har man en stor summa pengar är det generellt sett en bra idé att sprida sina risker, både över olika tillgångsslag och olika sparformer. En nyckel är alltså att dela upp kapitalet, och gärna göra det utifrån riskvilja och när ni tänker er att ni vill använda pengarna. En del kanske ni vill ha lättillgängligt och använda ganska snart? Den delen kan passa på sparkonto, som ju som du nämner kan ge bra ränta just nu till obefintlig risk. Se bara till att kontot har insättningsgaranti.

En annan del kanske ni kan tänka er att spara på lite längre sikt? Då passar fonder bra. Ett tips är dock att inte lägga allt i en och samma fond, utan i flera olika. Jag tolkar ”balanserad fond” som att du avser en blandfond, och det behöver inte vara fel, men se upp med avgiften i blandfonder. Ett alternativ är ju att skapa sin egen ”blandning”, exempelvis en billig aktieindexfond i kombination med en kort räntefond med låg risk. Jag brukar tänka på fondsparande som en smörgås, där aktieindexfonden är grunden, själva brödet, och sedan toppar jag med pålägg; en billig tillväxtmarknadsfond, en Sverigefond exempelvis.

Det här är bara exempel, ni behöver själva ta reda på hur det passar er att dela upp pengarna och vilken risk ni är villiga att ta. Men rådet att se upp med höga avgifter gäller generellt sett.