15 % av min lön går till restaurangbesök – vilken är din pengafälla?

Privatekonomi /
3 minuters läsning
15 % av min lön går till restaurangbesök – vilken är din pengafälla?

Det kan inte vara sant. Det får inte vara sant. Hela jag kallsvettas när jag ser att 15 procent av min lön gått till restaurangbesök och uteluncher under 2016. Närapå lika mycket som jag lägger på att bo.

Nu är jag visserligen nöjd med sparkvoten på 25 procent, men visst hade det varit roligare resa upp resten av lönen. Istället för att äta upp den. Det är i alla fall målet inför 2017.

Bakgrunden till min kallsvett är att jag bestämde mig för att kategorisera alla mina utgifter under ett år. Att mat skulle stå för en stor del av notan var jag helt på det klara med, men att det var ett sådant dränage kunde jag aldrig tro. Jag är ju en sparsam person som varje månad sparar en bra del av min lön. Synd bara att jag uppenbarligen glufsat i mig resten.

Nu är det dags att höja ribban och skaffa samma kontroll över mina utgifter. Det gör jag genom en enkel plan. En plan som är enkel att följa och som passar både dig som vill skaffa utgiftskontroll och dig som vill öka på sparandet:

 1. Lär känna mina pengafällor – Att utelunchandet var min pengafälla var tydligt. För dig kanske det är streamingtjänsterna, snuset eller den där dagliga take away-kaffen. De flesta av oss har någon onödig utgift som vi kan göra oss av med. Att ta reda vilken/vilka det är, har dock aldrig varit enklare. Det finns idag flertalet appar som hjälper dig kategorisera dina köp och ger dig en tydlig bild över vilka som är just dina pengafällor.
   
 2. Göra en budget – När du lokaliserat dina pengafällor är det dags att fråga dig själv; hur mycket vill jag lägga på mat, kläder, transport mm. Konsumentverket har en bra budgetkalkyl att utgå från. Där får du förifyllt vad som är en rimlig summa för olika utgifter, men sedan är du fri att laborera själv. Jag vet ju att jag prioriterar restaurangbesök högt, däremot har jag inget behov av de där extra Tv-kanalerna. Det mesta är möjligt, bara du prioriterar. Glöm dock inte att budgetera in ett månadssparande.
   
 3. Sätt upp rimliga mål– Att gå från noll till hundra på en gång är ingen hållbar strategi. Det vet alla som någon gång försökt sig på veckotidningarnas blixt-dieter. Att ändra ett beteende tar tid. Försök därför inte ens att i ett svep öka månadssparandet från 500 kr/mån till 5 000 kr. Satsa hellre på 1 000 kr/mån för att sedan växla upp. 
   
 4. Tydliga mål och delmål – Min dröm är en större lägenhet, men dit är det flera år. Jag behöver kortare mål också. Som surfresan jag planerar nästa sommar eller den där coola kökslampan jag drömmer om. Utan dessa kommer restaurangbesöken ta fart igen innan jag ens hinner köpa nya matlådor. För det är lika bra att vi accepterar det. Att hålla i plånboken är inte alltid roligt, däremot blir det dubbelt roligt den dag vi uppfyller våra mål. Fokusera därför på dessa och kom ihåg att visualisera dina mål.
   
 5. Löneförhandla – Sist men inte minst, fokusera inte bara på utgifterna. Inkomsterna är minst lika viktiga. Ladda med konkreta argument på vad du tillför och varför du förtjänar en högre lön. Förbered gärna mötet med chefen med att öva på en kompis.

Som ni ser så är det inte speciellt svårt att skaffa sig utgiftskontroll eller hitta pengar att spara. Mest handlar det om att inte lura sig själv. För mig handlar det om att låta matlådan göra comeback i mitt liv. För visst vinner en veckas surfsemester i Portugal över en blaskig lunchsallad en regnig tisdag i Stockholm.

Har du koll på dina pengafällor?


Skriven av Johanna Kull, Sparanalytiker Avanza Bank och Expert i Compricers Expertpanel

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Ska man ta en extra reseförsäkring?

2 minuters läsning

Men så tänkte jag, vänta nu, läste precis i en undersökning av Trygg-Hansa att: Drygt en av fem svenskar (23 %) vet inte vad villkoren i hemförsäkringens reseskydd innebär.   12 procent vet inte ens om att det ingår reseskydd i deras...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Försäkring, El och Privatlån
Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 18.00 (vardagar)

Bolån
Telefonnummer: 0771 - 190 190
E-post: bolanservice@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 17.00 (mån-tors)
09.00 - 16.00 (fredagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)