15 % av min lön går till restaurangbesök – vilken är din pengafälla?

Privatekonomi /
15 % av min lön går till restaurangbesök – vilken är din pengafälla?

Det kan inte vara sant. Det får inte vara sant. Hela jag kallsvettas när jag ser att 15 procent av min lön gått till restaurangbesök och uteluncher under 2016. Närapå lika mycket som jag lägger på att bo.

Nu är jag visserligen nöjd med sparkvoten på 25 procent, men visst hade det varit roligare resa upp resten av lönen. Istället för att äta upp den. Det är i alla fall målet inför 2017.

Bakgrunden till min kallsvett är att jag bestämde mig för att kategorisera alla mina utgifter under ett år. Att mat skulle stå för en stor del av notan var jag helt på det klara med, men att det var ett sådant dränage kunde jag aldrig tro. Jag är ju en sparsam person som varje månad sparar en bra del av min lön. Synd bara att jag uppenbarligen glufsat i mig resten.

Nu är det dags att höja ribban och skaffa samma kontroll över mina utgifter. Det gör jag genom en enkel plan. En plan som är enkel att följa och som passar både dig som vill skaffa utgiftskontroll och dig som vill öka på sparandet:

 1. Lär känna mina pengafällor – Att utelunchandet var min pengafälla var tydligt. För dig kanske det är streamingtjänsterna, snuset eller den där dagliga take away-kaffen. De flesta av oss har någon onödig utgift som vi kan göra oss av med. Att ta reda vilken/vilka det är, har dock aldrig varit enklare. Det finns idag flertalet appar som hjälper dig kategorisera dina köp och ger dig en tydlig bild över vilka som är just dina pengafällor.
   
 2. Göra en budget – När du lokaliserat dina pengafällor är det dags att fråga dig själv; hur mycket vill jag lägga på mat, kläder, transport mm. Konsumentverket har en bra budgetkalkyl att utgå från. Där får du förifyllt vad som är en rimlig summa för olika utgifter, men sedan är du fri att laborera själv. Jag vet ju att jag prioriterar restaurangbesök högt, däremot har jag inget behov av de där extra Tv-kanalerna. Det mesta är möjligt, bara du prioriterar. Glöm dock inte att budgetera in ett månadssparande.
   
 3. Sätt upp rimliga mål– Att gå från noll till hundra på en gång är ingen hållbar strategi. Det vet alla som någon gång försökt sig på veckotidningarnas blixt-dieter. Att ändra ett beteende tar tid. Försök därför inte ens att i ett svep öka månadssparandet från 500 kr/mån till 5 000 kr. Satsa hellre på 1 000 kr/mån för att sedan växla upp. 
   
 4. Tydliga mål och delmål – Min dröm är en större lägenhet, men dit är det flera år. Jag behöver kortare mål också. Som surfresan jag planerar nästa sommar eller den där coola kökslampan jag drömmer om. Utan dessa kommer restaurangbesöken ta fart igen innan jag ens hinner köpa nya matlådor. För det är lika bra att vi accepterar det. Att hålla i plånboken är inte alltid roligt, däremot blir det dubbelt roligt den dag vi uppfyller våra mål. Fokusera därför på dessa och kom ihåg att visualisera dina mål.
   
 5. Löneförhandla – Sist men inte minst, fokusera inte bara på utgifterna. Inkomsterna är minst lika viktiga. Ladda med konkreta argument på vad du tillför och varför du förtjänar en högre lön. Förbered gärna mötet med chefen med att öva på en kompis.

Som ni ser så är det inte speciellt svårt att skaffa sig utgiftskontroll eller hitta pengar att spara. Mest handlar det om att inte lura sig själv. För mig handlar det om att låta matlådan göra comeback i mitt liv. För visst vinner en veckas surfsemester i Portugal över en blaskig lunchsallad en regnig tisdag i Stockholm.

Har du koll på dina pengafällor?


Skriven av Johanna Kull, Sparanalytiker Avanza Bank och Expert i Compricers Expertpanel

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Din fråga har blivit skickad till expertpanelen.
Jämförs just nu
Bilförsäkring
Helförsäkring, Toyota toyota yaris
 • Lägst årskostnad 3 852 kr
 • Högst årskostnad 8 582 kr
 • Att spara 4 730 kr

Jämför här

Bilförsäkring
Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!

Jämför här

Nyheter för din plånbok
Så lurar du hjärnan att spara pengar
Så lurar du hjärnan att spara pengar
Tjäna pengar på pengar!
Tjäna pengar på pengar!
Bolån till fritidshus - detta gäller
Bolån till fritidshus - detta gäller

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Min Stora Dag!
Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!
Compricer Wiki
Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Gå till Wikin