1,5 % i avgift = 39 % lägre pension!

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Pension /
1 minuts läsning
1,5 % i avgift = 39 % lägre pension!

Att vi generellt sett är dåliga på att förstå ränta-på-ränta effekten har vi skrivit om förut. Och nu skriver vi om det igen. För det är viktigt! Den här gången med exempel på hur mycket MINDRE din pension blir på grund av höga avgifter, dvs. hur svårt det är att förutse den negativa effekten höga avgifter har.


Så här mycket av din pension förlorar du i avgifter

Baserat på att du sparar till din pension i 33 år (den genomsnittliga spartiden i premiepensionssystemet) har Louise Svensson på bloggen Förvalt räknat ut hur stor inverkan fondens avgift har på din framtida pension:
 

Fondens avgift Minskning av premiepensionen
0,05 % 2 %
0,15 % 5 %
0,25 % 8 %
0,50 % 15 %
0,75 % 22 %
1,00 % 28 %
1,50 % 39 %


Avkastningen är också viktig – men dyrt är inte alltid bäst!

Som vi har skrivit om tidigare, Du får sämre avkastning på dyra fonder, så finns det ingen tydlig positiv relation mellan dyra fonder och hög avkastning. Att vi ska titta på hur fonden har gått historiskt är självklart, även om det inte är någon garanti för hur den kommer att gå i framtiden. Hur mycket avgifter vi kommer att betala för våra fonder kan vi dock räkna ut, bland annat via Normanbeloppet.

Och att avgifterna kan ha en stor påverkan på vår framtida avkastning är tydligt.

Ta reda på hur mycket du betalar för dina fonder

De flesta av oss har inte full koll på hur mycket vi betalar för våra fonder och vet därigenom inte heller hur mycket av pensionen vi, kanske i onödan, går miste om. Genom att ringa Pensionsmyndigheten på 0771-776 776 kan du beställa ett kostnadsbesked där du får årets utgifter redovisat fond för fond.

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Håll koll på bankernas bolåneränta, sparkonto-räntan och elpriset!

1 minuts läsning

Bolån Räntan på bolån fortsatte att sjunka under maj månad. I snitt har bolåneräntan sjunkit med mellan 0,07 och 0,09 procentenheter. Bättre Bolån erbjöd lägst listränta (3-mån) med 2,77 %. Bankerna erbjuder fortf...

Föregående artikel