20 000 kr/mån och pengar släppta från en helikopter?

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Privatekonomi /
1 minuts läsning
20 000 kr/mån och pengar släppta från en helikopter?

Det kan låta som en dröm men efter räntesänkningar och pengatryck som inte ger önskad effekt diskuteras nu nya möjligheter.


I förra veckan talade vice riksbankschefen Cecilia Skingsley i Stockholm och konstaterade att ”penningpolitiken verkar ha förlorat sin magiska touch”. ”Det finns skäl att fundera på hur penningpolitiken ska bedrivas de kommande tio-femton åren”. Trots minusräntor och andra stimulansåtgärder från centralbankerna är inflationen långt under målet. På frågan om det kan bli aktuellt med ”helikopterpengar” svarade Cecilia att det förmodligen bör testas först när andra möjligheter har uttöms men att alla möjligheter bör diskuteras.

Vad betyder helikopterpengar?

Uttrycket ”helikopterpengar” kommer ifrån tanken att en centralbank hovrar ovanför folket och slänger ut kontanter. Det vanligaste förslaget hur detta ska fungera rent praktiskt är att centralbanken helt enkelt ger alla hushåll en check. Hoppet är att pengarna ska användas för investeringar och konsumtion vilket i sin tur ger minskad arbetslöshet, ökad lönetillväxt och inflation.

I juni folkomröstar schweizarna om ett förslag om en basinkomst på 20 000 kronor i månaden till alla.

Det är en villkorslös basinkomst eller också kallad medborgarlön. Alla bidrag slopas och ersätts av en fast ersättning som är lika för alla. Utan motprestation. Den Schweiziska regeringen är emot förslaget och enligt opinionsmätningar håller minst 60 procent av schweizarna med om det. Den femte juni vet vi hur det blir.

Även andra länder ska prova förslaget. Finland ska pröva modellen i begränsad skala under 2017 och 2018 och planer finns att även pröva iden i Nederländerna. Här handlar det dock om en lägre basinkomstnivå på runt 8 000 kronor i månaden.

Aktuellt i Sverige?

Att prova modellen med medborgarlön är inget som diskuteras på allvar i Sverige just nu, vad jag vet. Och även om Cecilia Skingsley säger att vi inte ska utesluta något så krävs det en lagändring för att Riksbankens kulle kunna genomföra ett Helikoptersläpp. Men vem vet? Kanske bra att titta upp nästa gång du hör en helikopter hovra.

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Gör amorteringskravet oss sämre på att pruta?

2 minuters läsning

Ett år och bankerna har sänkt den rörliga räntan med 0,04 procentenheter i genomsnitt samtidigt som Riksbanken sänkt reporäntan med 0,25 procentenheter. I maj förra året kom kravet på att bankerna måste redovisa sina faktiska snitträ...

Föregående artikel