39 procent har aldrig förhandlat sitt bolån…

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Lån / Bolån /
3 minuters läsning
39 procent har aldrig förhandlat sitt bolån…

...och betalar därför potentiellt 5 000 kronor per år per miljon de har i lån, i onödan*.

Vi har frågat svenska folket om deras bolån
Och svaren visar att trogna kunder får sämre ränta, de som förhandlar får bättre ränta, hälften har en personlig bankman, en tredjedel har samma bank som sina föräldrar och män har bäst självförtroende när det kommer till förhandling.

Nya kunder och kunder som byter bank får lägre ränta. 
Den genomsnittliga räntan låg på 1,53 procent i vår undersökning. Det är något över bankernas genomsnittsränta (den ränta som nya kunder fick) som låg på 1,38 procent under maj. Kunskapen bland våra respondenter runt sin ränta verkar vara bra då hela 79 procent svarade att de vet vilken ränta de har. Högst ränta hade de svarande med Swedbank som bolånebank (1,61 %). Lägst ränta hade man hos nischaktörerna.

De som har förhandlat har lägre ränta än de som aldrig har förhandlat (1,45 % resp. 1,68 %).
61 procent av de tillfrågade uppgav att dom någon gång har förhandlat om rabatt på sitt bolån. 39 procent har alltså aldrig förhandlat sin ränta. Skillnaden i räntekostnad mellan de som har förhandlat och de som inte har förhandlat (i vår undersökning) blir 2 300 kronor per år per miljon de har i lån. 

De som bytt bank har en lägre ränta än de som inte bytt bank.
57 procent i vår undersökning tror att de kan få lägre ränta på sitt bolån genom att byta bank samtidigt som 41 procent aldrig har bytt bank. 53 procent har haft sitt bolån hos sin bank i mer än 5 år.

Yngre och män har bäst självförtroende när det kommer till förhandling
47 % av de tillfrågade männen uppgav att de skulle vara ganska eller jättebra på att förhandla - siffran bland kvinnorna var  41 procent. Vi kan också se i undersökningen att de som uppgav sig vara bra på att förhandla hade en lägre ränta än de som uppgav sig vara mindre bra. De som svarade att de var jättedåliga på att förhandla med banken uppgav att de hade 1,78 procent i genomsnitt i ränta. De som uppgav att de var ganska bra hade 1,45 procent vilket faktiskt är något lägre än de som sa att de var jättebra på att förhandla (1,49 %).

En majoritet uppgav att upplevelsen att bli bolånekund hos sin bank var bra
Mest nöjd var de som hade Hypoteket som bolånebank följt av SBAB.⅓ svarade att de har samma bank som sina föräldrar hade när de flyttade hemifrån
Hela 47 procent av de i åldersgruppen 25-35 år uppgav att de hade samma bank som föräldrarna. Swedbank var den vanligaste banken att “ta över” från sina föräldrar där 60 procent svarade att det har samma bank som sina föräldrar.

Nästan hälften av de tillfrågade hade en personlig bankman
Vanligast med en personlig bankman uppgav de som hade Nordea som bolånebank och ju längre man haft sin bank desto vanligare var det med att ha en personlig bankman. 

“Det är jobbigt att byta bank”
Så hur kommer det sig att så många inte byter bank när de dessutom tror på att de kan få en lägre ränta dvs en lägre kostnad? Jo, det är jobbigt menar respondenterna i vår undersökning. 52 procent av de tillfrågade svarade att det tycker att det är jobbigt att byta bank.

Ps. Det är inte jobbigt att byta bank. Låt inte den tron få dig att förlora tusentals kronor i onödiga räntekostnader varje år. Kolla upp bankernas genomsnittsräntor här och kontakta sen minst tre banker och be om ränteförslag. Välj banken du får lägst ränta från. Orkar du inte ringa runt och fixa allt själv gör en kostnadsfri ansökan hos oss så gör jobbet åt dig med endast en kreditupplysning.

*Skillnaden mellan listräntan (räntan du får om du inte förhandlar) och den faktiska räntan som nya kunder får hos bankerna ligger på runt en halv procentenhet. Om du förhandlar ner din ränta med 0,5 procentenheter kan du spara: 5 000 kronor per år om du har ett lån på 1 miljon. Ett lån på 3 miljoner ger en besparingspotential på 15 000 kronor per år.

Hela bolåneundersökningen hittar ni här: 39 procent har aldrig förhandlat sin bolåneränta

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Amorteringskravet fyller fem år – ta chansen att fylla på sparandet

2 minuters läsning

Den 1 juni 2021 fyller amorteringskravet fem år och du kanske undrar varför den årsdagen rimligen skulle vara av intresse? Jo, det beror på att det finns en så kallad tröghetsregel i amorteringskravet. Den säger att det endast är tillåtet att omv&...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Försäkring, El och Privatlån
Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 18.00 (vardagar)

Bolån
Telefonnummer: 0771 - 190 190
E-post: bolanservice@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 17.00 (mån-tors)
09.00 - 16.00 (fredagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)