45 000 hushåll lägger 20 procent av inkomsten på el!

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
El / Elpriser /
1 minuts läsning

Vi använder näst mest el bland länderna i Europa och den genomsnittlige elräkningen i Sverige ligger på 28 776 kronor per år.

I Statistisk årsbok 2012 (läs mer här) går det bland annat att läsa att vi förra året la cirka 26,8 procent av vår konsumtion på bostad, el, gas och uppvärmning. Nu visar statistik framtagen för SvD Näringsliv av Villaägarna att 45 000 hushåll i snitt lägger så mycket som 20 procent av den disponibla inkomsten på el.

 

Vår genomsnittliga elräkning ligger på 28 776 kronor

Främst är det ensamboende kvinnor och män som lägger 20 procent av sin inkomst på el men Villaägarnas material visar att det inte bara är dessa grupper som spenderar en stor del av sin inkomst på el. En kvarts miljon sammanboende utan barn lägger i snitt 5,5 procent av den totala disponibla inkomsten på el. Den genomsnittliga elräkningen för typhuset i Sverige är 28 776 kronor om året enligt Villaägarnas undersökning.

 

Sverige och Finland de EU-länder där elpriset ökat mest

Statistisk från Eurostat visar att Finland är det EU-land som har haft störst ökning i elpriset för konsumenter (ökning med 16,2 % mellan första halvåret 2010 mot första halvåret 2011) och Sverige ligger här på andra plats med en ökning på 13,8 %. Enbart i två EU-länder har elpriserna under denna period gått ned, dessa två länder är Luxemburg (-2,8 %) och Ungern (-1,2 %).

 

Sverige från plats 10 till plats 5 i EU:s elprisliga

För hushåll med en konsumtion mellan 2500 kWh/år och 5000 kWh/år har Sverige mellan 2009 och 2011 gått från plats 10 till plats 5 bland EU-länderna när det gäller högsta elpriser. Detta avser elpriser för första halvåret för respektive år. De EU-länder som har haft dyrare elpriser första halvåret 2011 är Danmark följt av Tyskland, Belgien och Norge.

 

Vill du sänka dina elkostnader? Jämför elpriser

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Stora skillnader i pris på motorcykel-försäkringar

2 minuters läsning

Våren har kommit och ett typiskt vårtecken är att vi börjar se motorcyklar på vägarna. En jämförelse av mc-försäkringar på compricer.se i april i år visar på stora skillnader i pris mellan försäkringsbolagen och &aum...

Föregående artikel