5 bra saker att tänka på när börsen faller

Spara pengar /
5 bra saker att tänka på när börsen faller

Börsen faller och oron sprider sig över världens marknader. Här ger vi dig som sparar i fonder eller aktier tips på bra saker att tänka på när börsen kraschar och oron över vad som ska ske tar över.

Hur kommer börsen gå framöver? Tyvärr är det ingen som sitter på svaret på den frågan. Det senaste börsfallet kan vara startskottet på en allvarlig kris med en lång period av börsnedgång eller så är det bara ett tillfälligt hack i en kurva som kommer fortsätta uppåt så fort osäkerheten är över.

Vi vet helt enkelt inte vad som kommer att ske på kort sikt men det finns några sätt att förhålla sig till sådana här kraftiga fall.

Här listar vi 5 bra saker att tänka på när börsen faller.

  1. Utsätt aldrig pengar du behöver inom 5 år för risk
  2. Ha en plan med dina investeringar
  3. Utsätt dig enbart för den risk du är bekväm med
  4. Ta inga förhastade beslut
  5. Om det nu ändå är ”försent”

Utsätt aldrig pengar du behöver inom 5 år för risk

Så fort du är inne på aktiemarknaden, antingen med ett direkt ägande i aktier eller genom fonder, så utsätter du dig för en risk. Därför bör du bara satsa pengar som du kan vara utan i åtminstone 5 år. Helst 10-25 år.

Det betyder att om du behöver dina pengar inom kort måste du fundera på om de överhuvudtaget ska vara på börsen och därmed utsättas för risk. Det kanske är pengar som är tänkt till ett större inköp såsom en bostad eller bil och som passar bättre på ett sparkonto.

Ha en plan med dina investeringar

Bestäm dig, helst innan du investerar, för vad syftet med investeringen är. Ska pengarna användas till något speciellt i framtiden eller är det bara en placering som ligger tillsvidare?

Försök också bestämma dig innan du investerar för när du ska sälja eller köpa mer. Då slipper du vara osäker precis när oron på marknaden är som störst. Ha alltså en tydlig plan med dina investeringar. Bestäm dig för vad som krävs för att du ska köpa eller sälja och bestäm dig för hur lång tidshorisont du har för placeringen.

Utsätt dig enbart för den risk du är bekväm med

Om du mår dåligt av tanken att på kort tid se värdet på din depå minska med 5, 10, 15 % ska du heller inte utsätta dig för den risken. För gör du det kommer du sannolikt börja agera känslomässigt vilket kan leda till olyckliga felbeslut.

Det är inte värt att sova dåligt och ha ett humör som går upp och ned i takt med börskurvorna. Fundera över vilken risk du är bekväm med.

Ta inga förhastade beslut

Om du sparar långsiktigt på börsen, kan vara utan pengarna en tid och dessutom utsätter de för den risk du känner dig bekväm med så behöver du inte heller ta några förhastade beslut när det stormar som värst.

Visst kan dagens börsfall vara början på en lång jobbig nedgång men vi kan lika gärna vara tillbaka i en börsuppgång snabbare än vi tror,  även om det kanske inte känns så just nu.

Sparar du på lång sikt, exempelvis till pensionen eller liknande, spelar kortsiktiga börsfall ingen roll. Du kanske till och med är nettoköpare, dvs köper mer aktier eller fonder än du säljer, vilket är vanligt för den som månadssparar. För dig kan du se på en börsnedgång som ett sätt att få billigare andelar.

Om det nu ändå är ”försent”

Låt säga att du inte hade en tydlig plan för ditt sparande innan börsen började skaka och att du nu är orolig och inte riktigt vet hur du ska göra.

Fundera igenom din situation. Behöver du pengarna som ligger på börsen inom kort? Om ja, sälj delar eller hela innehavet för att vara på den säkra sidan. Ingen vet om börsen på kort sikt kommer sjunka ännu mer eller vända uppåt.

Vill du kanske sälja men är rädd för att börsen går upp efteråt? Sälj hälften och behåll hälften.

Är du en långsiktig sparare som kanske investerar till pensionen eller till en kontantinsats till barnbarnen om 20 år? Börskrascher kommer och går och vi kommer ta oss ur den här perioden. Det är alldeles för svårt att tajma toppar och dalar. Behåll.

Hur tänker du när börsen rasar?

Säljer du dina innehav? Köper du mer eller sitter du lugnt och stilla i båten och gör ingenting?

Lämna gärna din kommentar här under och berätta hur du tänker nu när det råder oro i världen.


Skriven av Mikael Karlsson på Finansportalen


Ränteöversikt sparkonto

Här får du en översikt över alla Sveriges sparkonton och sparräntor.
Om du vill sortera i tabellen trycker du på respektive bindningstid i tabellhuvudet.

Aktuella sparkontoräntorÖvrig information

Räntorna uppdateras dagligen med information från de olika aktörernas webbsidor. Här kan du jämföra sparkonto där fler parametrar visas.

För bundna räntor visas den fasta räntan under perioden. Den effektiva årsräntan blir normalt lägre eftersom kapitalet för de flesta konton kapitaliseras efter löptidens slut.

När du väljer sparkonto tänk på att inte bara jämföra räntan. Om du vill kunna ta ut pengarna när du vill utan avgifter bör du välja ett konto med fria uttag. Om du vill vara säker bör du även välja ett konto som omfattas av insättningsgarantin. Insättningsgarantin handhas av Riksgälden och täcker belopp upp till 950 000 kr per kund. Tänk på att om du väljer ett konto utan insättningsgaranti har du inte detta skydd.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Din fråga har blivit skickad till expertpanelen.
Jämförs just nu
El
Rörligt pris, bor i villa, 15000 kWh/år
  • Lägst årskostnad 4 188 kr
  • Högst årskostnad 10 463 kr
  • Att spara 6 275 kr

Jämför el

Bilförsäkring
Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!

Jämför här

Nyheter för din plånbok
Reporäntan = 0 %. “Riksbanken är beredd att agera om det behövs.”
Reporäntan = 0 %. “Riksbanken är beredd att agera om det behövs.”
Höstbudgeten 2020
Höstbudgeten 2020
En seger för pensionsspararna: Hundratals miljoner till svenskarnas pensioner med fungerande flytträtt
En seger för pensionsspararna: Hundratals miljoner till svenskarnas pensioner med fungerande flytträtt

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Min Stora Dag!
Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!
Compricer Wiki
Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Gå till Wikin