5 bra saker att tänka på när börsen faller

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
Klocka 1 minuts läsning
5 bra saker att tänka på när börsen faller

När oron sprider sig på börsen kan det vara svårt att veta hur man ska agera som sparare. Här får du fem bra saker att tänka på när börsen faller.

Hur kommer börsen gå framöver? Tyvärr är det ingen som sitter på svaret på den frågan. Det senaste börsfallet kan vara startskottet på en allvarlig kris med en lång period av börsnedgång eller så är det bara ett tillfälligt hack i en kurva som kommer fortsätta uppåt så fort osäkerheten är över.

Vi vet helt enkelt inte vad som kommer att ske på kort sikt men det finns några sätt att förhålla sig till sådana här kraftiga fall.

I denna artikel listar vi fem bra saker att tänka på när börsen faller:

  1. Utsätt aldrig pengar du behöver inom 5 år för risk
  2. Ha en plan med dina investeringar
  3. Utsätt dig enbart för den risk du är bekväm med
  4. Ta inga förhastade beslut
  5. Om det nu ändå är "försent"

Utsätt aldrig pengar du behöver inom 5 år för risk


Så fort du är inne på aktiemarknaden, antingen med ett direkt ägande i aktier eller genom fonder, så utsätter du dig för en risk. Därför bör du bara satsa pengar som du kan vara utan i åtminstone 5 år. Helst 10-25 år.

Det betyder att om du behöver dina pengar inom kort måste du fundera på om de överhuvudtaget ska vara på börsen och därmed utsättas för risk. Det kanske är pengar som är tänkt till ett större inköp såsom en bostad eller bil och som passar bättre på ett sparkonto.
 

Ha en plan med dina investeringar


Bestäm dig, helst innan du investerar, för vad syftet med investeringen är. Ska pengarna användas till något speciellt i framtiden eller är det bara en placering som ligger tillsvidare?

Försök också bestämma dig innan du investerar för när du ska sälja eller köpa mer. Då slipper du vara osäker precis när oron på marknaden är som störst. Ha alltså en tydlig plan med dina investeringar. Bestäm dig för vad som krävs för att du ska köpa eller sälja och bestäm dig för hur lång tidshorisont du har för placeringen.
 

Utsätt dig enbart för den risk du är bekväm med


Om du mår dåligt av tanken att på kort tid se värdet på din depå minska med 10, 20, 30 procent ska du heller inte utsätta dig för den risken. För gör du det kommer du sannolikt börja agera känslomässigt vilket kan leda till olyckliga felbeslut.

Det är inte värt att sova dåligt och ha ett humör som går upp och ned i takt med börskurvorna. Fundera över vilken risk du är bekväm med.
 

Ta inga förhastade beslut


Om du sparar långsiktigt på börsen, kan vara utan pengarna en tid och dessutom utsätter de för den risk du känner dig bekväm med så behöver du inte heller ta några förhastade beslut när det stormar som värst.

Visst kan dagens börsfall vara början på en lång nedgång men vi kan lika gärna vara tillbaka i en börsuppgång snabbare än vi tror, även om det kanske inte känns så just nu.

Sparar du på lång sikt, exempelvis till pensionen eller liknande, spelar kortsiktiga börsfall ingen roll. Du kanske till och med är nettoköpare, dvs köper mer aktier eller fonder än du säljer, vilket är vanligt för den som månadssparar. För dig kan du se på en börsnedgång som ett sätt att få billigare andelar.
 

Om det nu ändå är ”försent”


Låt säga att du inte hade en tydlig plan för ditt sparande innan börsen började skaka och att du nu är orolig och inte riktigt vet hur du ska göra.

Fundera igenom din situation. Behöver du pengarna som ligger på börsen inom kort? Om ja, sälj delar eller hela innehavet för att vara på den säkra sidan. Ingen vet om börsen på kort sikt kommer sjunka ännu mer eller vända uppåt.

Vill du kanske sälja men är rädd för att börsen går upp efteråt? Sälj hälften och behåll hälften.

Är du en långsiktig sparare som kanske investerar till pensionen eller till en kontantinsats till barnbarnen om 20 år? Börskrascher kommer och går och vi kommer ta oss ur den här perioden. Det är alldeles för svårt att tajma toppar och dalar. Behåll.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här
Check cirkel

Info

Läs vidare

Nästa artikel

Checklista - Så gör du när du ska byta bank

Klocka 1 minuts läsning

Till att börja med Normalt är det mycket enkelt att byta bank. Banken du vill byta till hjälper dig gladeligen med allt du behöver för att komma igång så snabbt som möjligt. För de flesta tar det inte mer än någon vecka att flytt...

Föregående artikel
15 bra tips för dig som sparar i aktier [GUIDE]
Klocka 1 minuts läsning